Nakon kvartala iz noćne more

MORAT ĆE BITI ČUDESAN Samsung popravlja imidž Galaxyjem S8 s osobnim asistentom

S predstavljanja pametnog telefona Galaxy S7 u Seulu
 Kim Hong-J / REUTERS

Bio je to kvartal iz noćne more za Samsung. Sve je počelo lansiranjem “najmoćnije pametnog telefona svih vremena”, kako ga je reklamirao, no Galaxy Note 7 ostat će upamćen kao najopasniji mobitel na svijetu.

Službeno, Galaxyja Note 7 proizvedeno je 2,5 milijuna primjeraka, a prodano 1,59 milijuna prije nego što ga je kompanija bila prisiljena povući nakon 140 prijavljenih slučajeva samozapaljenja. Nakon opoziva koji je Note poslao u povijest, korisnicima je dosad isporučeno 1,47 milijuna zamjenskih uređaja, popularnih Galaxyja 7.

I dok kompanija još istražuje što se točno dogodilo, iz SAD-a stižu izvještaji o novim problemima, ovaj put s perilicama rublja. U petak je, naime, odlučeno da će se s američkog tržišta povući oko 2,8 milijuna Samsungovih perilica s punjenjem odozgo, ukupno 34 modela, zbog opasnosti od kvarova tijekom rada, posebno za vrijeme centrifugiranja, koji mogu uzrokovati otkidanje dijelova, udarce i ozljede vlasnika.

Kupcima su ponuđene tri opcije: oni koji su ih kupili u posljednja tri mjeseca mogu dobiti povrat novca, a ostali mogu birati između besplatnog popravka i dodatnog učvršćivanja ili popusta pri kupnji nove perilice.

Povlačenje modela s tržišta odobreno je nakon 733 prijave kupaca, među kojima je i jedan sa slomljenom čeljusti te jedan s ozljedama ramena. Slučaj podsjeća, piše NY Times, na onaj u Australiji 2013., kada je Samsung opozvao 144 tisuće perilica sklonih zapaljenju.

Sve to uzdrmalo je južnokorejskog diva, koji je u nedjelju najavio da će sljedeći pametni telefon iz serije Galaxy imati ugrađenog osobnog asistenta, po uzoru na iPhoneovu Siri ili Googleov telefon Pixel i njegova AI asistenta, prenosi Reuters.

Korak je to kojim će se pokušati distancirati od neuspjeha sa serijom Note, koja će kompaniju u konačnici stajati oko 5,4 milijarde dolara.

Investitori i analitičari se slažu: Galaxy S8 mora biti čudesan uređaj kako bi se vratilo povjerenje kupaca u prvoj trećini iduće godine, kad ga se planira lansirati.

Samsung je prije mjesec dana kupio tvrtku Viv’s Labs, koju vode sukreatori Appleove Siri, a ime AI asistenta na Galaxyju S8 bit će Viv i pomoću nje moći će se upravljati uređajima u kući i raznim dodacima, poput VR naočala ili pametnih satova. Istog asistenta s umjetnom inteligencijom Samsung će ugrađivati i u druge svoje proizvode.

Viv će biti otvorena za razvojne inženjere koji će putem platforme moći ponuditi svoje usluge. Među brojnim glasinama koje se vrte oko novog Galaxyja je i onaj da će se Viv uključivati posebnom tipkom instaliranom na rubu telefona, spekulira Wall Street Journal. Galaxy S8 prema nekim bi izvorima mogao bi biti lansiran u veljači, a drugi tvrde tek u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04