TAKO JE TO U AMERICI

Na tržištu su opstali samo 16 mjeseci, ali su uspješno 'spržili' 120 milijuna dolara

 Arhiva

Ovo je jedna od onih biznis priča iz rubrike – vjerovali ili ne.

U američkoj Silicijskoj dolini upravo je propao startup koji je prodavao skupi IoT uređaj za cijeđenje sokova iz posebnih patrona-vrećica sa svježim, organskim sokovima od voća i povrća koje su također proizvodili i dostavljali na tjednoj bazi svojim kupcima.

I ne bi to bila tako zanimljiva vijest (jer velika većina startupa zapravo propada, samo rijetki uspiju, to je vrlo rizična avantura) da u Juicero nije bilo uloženo čak 120 milijuna dolara! Bio je to jedan od američkih startupa u koji je najviše investirano prošle godine. Također, ulagači su redom renomirani, poput Google Ventures i Kleiner Perkinsa.

Nitko od njih nije, međutim, provjerio da li s tom biznis idejom sve štima, dok se nije ispostavilo da za cijeđenje soka iz patrone uopće nije potreban skupi uređaj, što je objavio Bloomberg. Očito, dovoljno je bilo vrećicu samo jače stisnuti rukama i sok je izlazio iz nje bez problema. Osnivači su potom snizili cijenu uređaja sa 700 na 400 pa na 200 dolara, ali ni to nije pomoglo. Sada prestaju prodavati i sokovnik i patrone, što su 1. rujna objavili na svojoj internet stranici, a u roku od tri mjeseca kupci sokovnika mogu se javiti za povrat novca.

Na tržištu su bili svega 16 mjeseci, proizvod su razvijali tri godine, ali kako je objavio CNN, ispada da prodaja 400 dolara vrijednog sokovnika spojenog na internet nije recept za uspjeh. Ali oni su za to uspjeli dobiti 120 milijuna dolara, ili više od 700 milijuna kuna. Iz hrvatske perspektive to zvuči kao znanstvena fantastika. (Samo usput: znate li da je, primjerice, ljetos hrvatska Đuro Đaković Grupa jedva skupio 50 milijuna kuna dokapitalizacije?)

Šefovi fondova rizičnog kapitala koji su se ‘isprsili’ za Juicero sigurno se sad osjećaju pomalo glupo, ali zbog toga neće propasti. Sljedeći će put samo malo više provjeravati. I opet će se njima, ili nekome drugome, potkrasti neki novi ‘Juicero’ jer ponekad i sasvim lude ideje uspiju, a fondovi silno žele ulagati u dobre priče... Pogotovo u Americi, gdje i tržište i kapital omogućavaju takve eksperimente, velika lansiranja startupa i velike bankrote, na zabavu nas iz dalekih krajeva gdje kapital ne teče u potocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37