SARDINA IZ POSTIRA slavi 110 godina

NAJVEĆA INVESTICIJA NA HRVATSKIM OTOCIMA DONOSI REZULTATE Šire izvoz u Rusiju, ulaze na kinesko tržište, a najavili čak i projekte u turizmu! 

Sardina, Postira
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, Sardina iz Postira, proslavila je 110. obljetnicu. Uzvanici među kojima su u utorak bili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušćević obišli su suvremeni proizvodni pogon u čiju je izgradnju i preseljenje Sardina uložila preko 250 milijuna kuna. To je općenito jedna od najvećih investicija na hrvatskim otocima.

Sardina se u novi pogon preselila prije tri i pol godine, a investicija je dovršena krajem prošle godine, kada je pušten u pogon sustav za pročišćavanje otpadnih voda.

Predsjednik Uprave Sardine Mislav Bezmalinović naglasio je važnost investicija u proizvodni sektor te je najavio nove projekte vezane za turizam. Otkrio je kako se Sardina namjerava u turizmu pozicionirati u dva smjera: proizvodni i projektni.

„Što se tiče naših proizvoda plan nam je svake godine na tržište plasirati proizvod namijenjen isključivo turističkom sektoru. Tako ove godine plasiramo naš proizvod Adriatic Queen tuna komadići u biljnom ulju, koja je namijenjena isključivo HoReCa segmentu. Radi se o specijalnom pakiranju od dva kilograma tune u biljnom ulju koje je pogodno za pizzerije, sendvič barove i restorane“, otkrio je Bezmalinović.

Drugi smjer orijentiranosti prema turizmu prema Bezmalinovićevim riječima Sardina planira realizirati razvojem novih projekata. „To su hotel i ekskluzivne vile u općini Postira, te marina s turističkom zonom u općini Nerežišća",kazao je Bezmalinović.

Izvoz i rusko tržište

Oko 80 posto svoje proizvodnje Sardina plasira na inozemna tržišta. Sardinini proizvodi nalaze se u Europi, Sjevernoj Americi, Kanadi, Rusiji i Australiji. Sardina je uz Podravku bila jedina hrvatska tvrtka iz prehrambenog sektora koja ima kontinuitet plasmana u Rusiji i čija dozvola za uvoz nije bila upitna.

„Ruska Federacija je na kratko bila suspendirala tvrtke koje nisu konstantno plasirali svoje proizvode na njezino tržište. Nakon toga je povukla tu suspenziju. Sardina ima kontinuitet i nismo prekidali plasman svojih proizvoda na rusko tržište“, pojašnjava Bezmalinović.

Podsjetimo, Sardina je u listopadu 2014. godine sklopila ugovor sa ruskim distributerom Hayat service iz Moskve. Prva isporuka je krenula u lipnju 2015. godine.

„Trenutačno smo preko ovog distributera prisutni u svim značajnijim lancima više kategorije u Moskovskoj regiji. Tu plasiramo 12 naših proizvoda premium kvalitete. Uglavnom se radi o ribljim konzervama i ribljim paštetama. Godišnja vrijednost posla je oko milijun eura. Ušli smo sa skupim proizvodima iz našeg premium asortimana. U tom segmentu nemamo značajnu konkurenciju na ruskom tržištu. Zanimljivo je da nam najbolje idu najskuplji proizvodi“, kaže predsjednik Uprave.

Bezmalinović je otkrio da Sardina nastoji proširiti udjel na ruskom tržištu plasmanom čitavog asortimana svojih proizvoda u ostale lance na području čitave Rusije. U očekivanju je i početka plasmana proizvoda na kinesko tržište na čemu se dugo radi.

Posao za 320 radnika

Osim vlastite tvornice, Sardina ima i vlastita uzgajališta ribe čime se zaokružuje čitav proizvodni proces od ulova, prerade, konzerviranja do prodaje. Proizvodnja tvornice zasniva se na ulovu srdele i drugih vrsta sitne i krupne plave ribe vlastitom ribolovnom flotom čiji kapaciteti iznose 40.000.000 ribljih konzervi i pašteta, 500 tona ribljeg brašna, 100 tona ribljeg ulja, kao i 1500 tona visokokvalitetne ribe iz uzgoja. Bezmalinović je kazao da Sardina trenutno zapošljava 320 radnika i to uglavnom lokalnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:40