Adris

Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe podržat će 50 projekata s oko tri milijuna kuna

Korado Korlević
 Arhiva

Zaklada Adris iz Rovinja dodjelom tri milijuna kuna zaključila je jedanaesti natječajni ciklus dodjele donacija i stipendija.
Kako priopćuju iz Adrisa, ova najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe donacije i stipendije dodjeljuje projektima i stipendistima iz programa “Znanje i otkrića” te “Stvaralaštvo”, “Ekologija”, “Baština” i “Dobrota”. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 608 prijava, a u skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala ukupno 50 vrijednih projekata i stipendista.
- Sve većem broju prijavljenih znanstvenih projekata zasigurno je pripomoglo i smanjeno administriranje u odnosu na druge slične natječaje. Veseli, ali i obvezuje sve veći broj prijava znanstvenika mlađeg naraštaja, nositelja izabranih projekata, mahom povratnika koji su se školovali na najprestižnijim svjetskim sveučilištima i institutima - rekao je Korado Korlević, predsjednik Zakladne uprave.
Dodaju da, kao i prethodnih godina, raste broj prijava iz područja “Znanje i otkrića”, pa će Zaklada podržati projekte povezane s očuvanjem temeljnih vrednota i društvenih promjena u hrvatskom društvu, jačanjem prepoznatljivosti hrvatske znanosti u svijetu, unapređenjem zdravlja, problematikom proizvodnje i zaštite hrane, očuvanjem prirode i autohtonih vrsta i dr. Odabrano je osam znanstveno-istraživačkih projekata i dodijeljeno 12 novih stipendija. Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa “Znanje i otkrića” ove godine biti izdvojeno više od 1,8 milijuna kuna.
Odabrano je i šest projekata iz područja “Stvaralaštvo” te šest projekata iz područja “Ekologija”. Izabrano je i šest projekata iz područja “Baština”, unutar kojeg Zaklada nastavlja podupirati važne projekte s ciljem očuvanja i revitalizacije starogradskih jezgri, važnih povijesnih lokaliteta, vrijednih zbirki i ostavština. Zaklada će podržati i 12 projekata iz područja “Dobrota”.
Podsjetimo, Zaklada je, uključujući i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 40 milijuna kuna.
“Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata. Valja istaknuti gotovo 300 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija. Za financiranje Zaklade Adris grupa izdvaja 1% dobiti ostvarene u prethodnoj godini”, zaključuju u Adrisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:43