VLASNIK ZAGREBAČKE BANKE

NAJVEĆE IZDANJE DIONICA U POVIJESTI ITALIJE UniCreditu treba dodatnih 13 milijardi eura i daje 14 tisuća otkaza, a burze reagirale pozitivno

Plan je doći do svježeg kapitala i očistiti bilancu od rizične imovine, dok u sklopu izmjena poslovnog modela u banci ističu daljnji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi
 Arhiva / Hanza Media

Na europskim burzama u utorak ujutro indeksi su porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica talijanskih banaka, nakon što je UniCredit objavio plan za jačanje svoje bilance izdavanjem 13 milijardi eura novih dionica, što će biti najveće izdanje dionica u povijesti u Italiji.

Cijena dionica UniCredita skočila je gotovo 7 posto.

Dionica Monte dei Paschi di Siena, treće po veličini talijanske banke, koja je u problemima zbog golemih nenaplativih kredita, poskupila je, pak, 2,4 posto, nakon vijesti da je država spremna uskočiti u pomoć ako ta banka ne uspije namaknuti potrebnih 5 milijardi eura za dokapitalizaciju.

UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, je objavio da planira prikupiti 13 milijardi eura svježeg kapitala i očistiti bilancu od rizične imovine, dok u sklopu izmjena poslovnog modela ističe daljnji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi. Nema naznaka prodaje Zagrebačke banke o čemu se u domaćim medijima već dulje špekulira.

U sklopu preustroja poslovanja glavni izvršni direktor Jean-Pierre Mustier napominje da se planiraju osloniti na "postojeće konkurentske prednosti", uključujući "jedinstvenu mrežu u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi". Pritom za područje srednje i istočne Europe predviđaju "daljnje jačanje vodeće uloge grupe" u toj regiji "kroz organski rast putem inovacija i digitalizacije", ne navodeći pojedinosti.

Ta najveća talijanska banka i jedina talijanska od strateške važnosti za stabilnost globalnog financijskog sustava, ovih je dana prodala udio u poljskoj banci Pekao, čime je prikupila više od 2,5 milijardi eura, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer za 3,55 milijardi eura.

Planira još prodati i 30 posto udjela u Finecu, banci u sklopu grupe. Time planira do kraja 2019. podići stopu adekvatnosti kapitala iznad 12,5 posto, s 10,8 posto koliko je iznosila na kraju rujna.

U sklopu 'čišćenja' bilance u Unicreditu napominju da u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuju jednokratni otpis u ukupnom iznosu od 12,2 milijarde eura, uključujući rezervacije za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji od 8,1 milijardu eura i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi eura.

U planu je i neutralizacija rizika za ukupno 17,7 milijardi eura bruto nenaplativih kredita kroz "sekuritizirani portfelj" i prodaja "najmanje" 20 posto tog portfelja u prvoj fazi u idućoj godini, najavljeno je u utorak iz Unicredita.

Najavljeno je i otpuštanje ukupno oko 14 tisuća radnika, čime u UniCreditu žele uštedjeti 1,1 milijardi eura troškova. Ukupno ciljaju na neto godišnju uštedu u predviđenom razdoblju od 1,7 milijardi eura.

Među ključnim financijskim ciljevima u toj banci navode ostvarivanje ciljane neto dobit u 2019. godini od 4,7 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:34