TOYS 'R' US

NAJVEĆI LANAC TRGOVINA IGRAČKAMA PODNIO ZAHTJEV ZA STEČAJEM U pitanju budućnost čak 1600 dućana i 64.000 zaposlenih, legiće i Barbike uzeli na kredit

 REUTERS

WASHINGTON - Najveći američki lanac trgovina igračkama Toys 'R' Us u ponedjeljak je podnio zahtjev za stečajem, što je najnoviji dokaz nezavidne pozicije maloprodajne industrije, pritisnute konkurencijom internetske kupovine i diskontnih lanaca.

Podnošenje zahtjeva po članku 11. stečajnog zakona jedan je od najvećih u povijesti od strane specijaliziranog maloprodajnog lanca te baca sumnju na budućnost oko 1.600 prodavaonica i 64 tisuće zaposlenih u Toys 'R' Us. Dolazi upravo u trenutku ubrzanih priprema tog najvećeg američkog lanca igračkama za blagdansku sezonu, na koju otpada najveći dio prodaje.

Prema podacima Thomson Reutersa, Toys 'R' Us ima obveznice koje dolaze na naplatu iduće godine, a ovog mjeseca su izgubile pola svoje vrijednosti, uslijed porasta zabrinutosti ulagača zbog mogućeg stečaja.

Najnovije godišnje izvješće pokazuje da kompanija ima imovinu vrijednu 6,9 milijardi dolara, po čemu je to drugi najveći stečaj jednog trgovačkog lanca u SAD-u. Najveći je stečaj Kmarta, čija je imovina u trenutku podnošenja zahtjeva 2002. godine vrijedila 14,6 milijardi dolara.

"Dok današnja odluka ne mora nužno značiti kraj poslovanja za Toys 'R' Us, ona predstavlja uvod u turbulentno razdoblje u bogatoj povijesti ovog lanca", kazao je direktor konzultantske kuće GlobalData Retail Neil Saunders.

Toys 'R' Us dobio je obećanje za više od 3 milijarde dolara za nastavak svog poslovanja, uključujući sindikat banaka predvođen JP Morgan i određene postojeće zajmodavce, poručuju iz ove kompanije sa sjedištem u Wayneu u New Yerseyu, koja također ima i lanac Babies 'R' Us.

Financiranje, koje mora dobiti odobrenje suda, jamči njegovim dobavljačima da će im biti plaćene Lego kockice i Barbie lutke koje su dostavljene uoči blagdanske sezone.

Toys 'R' Us želi iskoristiti stečajni postupak za restrukturiranje i dugoročno održanje tvrtke, koja je sada u velim dugovima.

"Naš je cilj raditi s našim vjerovnicima kako bi restrukturirali dug od 5 milijardi dolara, što će nam omogućiti veću financijsku fleksibilnost za ulaganje u naše poslovanje", rekao je izvršni direktor kompanije Dave Brandon.

Toys 'R' Us podnio je zahtjev za stečajem u SAD-u i Kanadi, no poslovanje te tvrtke u Europi, Australiji i Aziji ne potpada pod to.

Podnošenje zahtjeva za stečajem je još jedan dokaz da tradicionalni maloprodajni lanci u SAD-u kaskaju u borbi s kompanijama za internetsku trgovinu, koje nastavljaju povećavati tržišni udjel.

Procjene GlobalData Retaila pokazuju da je u 2016. oko 13,7 posto ukupnog broja igračaka prodano putem interneta, dok je prije pet godina taj broj iznosio 6,5 posto.

"U prošlom desetljeću svjedočili smo dramatičnim promjenama na domaćem tržištu igračaka. Novi kanali nabave i prodaje, rastuća konkurencija i nove tehnologije imale su negativan učinak na sektor tradicionalnih trgovina igračkama. Nažalost, Toys 'R' Us nije djelotvorno odgovorio na te promjene", ističe Saunders.

I drugi veliki maloprodajni lanci, uključujući Macy's i Sears Holding, zatvorili su u posljednje vrijeme stotine poslovnica u konkurentskoj borbi s diskontnim cijenama koje su nudili lanci poput Wal-Marta i Amazona.

Amazon je, primjerice, na prvom mjestu po prodaji igračaka u SAD-u, a slijedi ga Toys 'R' Us.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:36