Istraživanje i razvoj

NAPOKON POTPISANI UGOVORI Za 5 naprednih tehnoloških tvrtki iz europskih fondova 78 milijuna kuna, novac čeka njih još 100-tinjak

Mate Rimac
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Pet domaćih kompanija potpisalo je ugovore za dodjelu potpora iz EU fondova, u ukupnom iznosu od 78,4 milijuna kuna.

Novac iz EU fondova dobile su tvrtke Rimac automobili, DOK-ING, Altpro, GDI i Infodom, u sklopu poziva „Praćenje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 179,4 milijuna kuna.

Ovaj je natječaj trajno otvoren, a ukupno su dosad potpisana tek 22 ugovora u vrijednosti od 252,4 milijuna kuna. Interes je jako velik, a zaprimljeno je čak 139 zahtjeva za bespovratna sredstva u vrijednosti 1,4 milijarde kuna.

DOK-ING je potpisao ugovor za razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima (DUV-NRKBE), a potpora je 8,9 milijuna kuna, dok je projekt vrijedan 18,3 milijuna kuna.

Rimac automobili rade na projektu razvoja i homologacije supersportskog električnog automobila C2-Rimac automobili, te dobivaju potporu od 52,2 milijuna kuna. Projekt je vrijedan 128,6 milijuna kuna.

ALTPRO je potpisao ugovor za razvoj STM uređaja za osiguravanje interoperabilnosti INDUSI i ETCS tehnologije na svjetskim željeznicama, za potporu od 7,1 milijuna kuna, a vrijednost projekta je 14 milijuna kuna.

GDI će za razvoj IT platforme za upravljanje rizicima od poplava i ublažavanje štetnih posljedica po okoliš – GDi EnsembleFloodSmart dobiti potporu od 4,6 milijuna kuna, a projekt je vrijedan 9,3 milijuna kuna.

Infodom je potpisao ugovor za razvoj inovativne platforme za digitalnu transformaciju poduzeća, za što će dobiti 5,4 milijuna kuna, a vrijednost projekta je 9,1 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:28