IZAZVAO VELIKI INCIDENT

'NEDOPUSTIVO! TAKAV ISPAD VIŠE SE NIKAD NE SMIJE PONOVITI!' Šef Sberbanka žestoko napao ruskog ambasadora u Hrvatskoj zbog istupa o Agrokoru

Anvar Azimov
 Željko Puhovski / Hanza Media

Šef Sberbanka German Gref objavio je da se ta banka obratila ruskom Ministarstvu vanjskih poslova kako bi se razjasnio istup ruskog veleposlanika Anvara Azimova 10. veljače u Zagrebu o problemima u odnosima Sberbanka i Agrokora, koji je izazvao veliku pažnju u političkim krugovima, ali i reakcije na tržištima. Taj istup Azimova je Gref nazvao nedopustivim.

Da podsjetimo, ruski je veleposlanik tada, među ostalim, izjavio: "Zainteresirani smo pomoći kompanijama koje aktivno surađuju. Agrokor nije jedna od tih kompanija." Tumačio je i kako Sberbank nije spreman dati nove kredite najjačoj hrvatskoj privatnoj tvrtki, eventualno to može razmotriti, ali imat će u vidu stanje u kojem se tvrtka nalazi.

Gref je na konferenciji za novinare u utorak odbacio špekulacije da Sberbank ima namjeru preuzeti većinski paket dionica Agrokora o čemu je, rekao je, pisao Bloomberg, a prenosi ruska agencija RNS (Rambler News Service).

- Postoje ljudi koji boluju od raznih manija. To je tek jedna od verzija koja postoji. Čitao sam o tome u jednim cijenjenim novinama. Ali, što je tu istina? Istina je slijedeća - ruski veleposlanik dopustio je sebi nedopustiv istup - komentirao je jednu poslovnu situaciju. No, to, naravno, nema nikakve veze s nama niti je to bilo u dogovoru s nama. Dapače, mi smo se odmah obratili Ministarstvu vanjskih poslova kako bi razjasnili i objasnili nastalu situaciju. Dobili smo objašnjenje iz MVP-a. To je bio incident, za koji je odgovoran osobno ambasador. To je bila njegova osobna inicijativa. To nema veze s pozicijom i gledištem našeg Ministarstva vanjskih poslova. MVP će sve učiniti da se slični ispadi više ne ponove - rekao je Gref, premda novinarima, kaže u svom izvješću ruska agencija RNS, nije pojasnio o kojim konkretno izjavama je riječ.

- Ambasador je izašao iz okvira svojih kompetencija, te je izazvao probleme za kompaniju (misli tu na Agrokor, op.ur.) što je izazvalo ozbiljne poremećaje na tržištu, rekao je Gref.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28