Poslove im donose radni brodovi

NORVEŠKI CRONOMAR OTVORIO VRATA SVJETSKOG TRŽIŠTA MALIM HRVATSKIM BRODOGRADILIŠTIMA Zaključeni ugovori za izvoz s još jednom domaćom tvrtkom

 Arhiva / Cronomar

Iz šibenske tvrtke u norveškom vlasništvu CroNoMar, koja između ostalog povezuje hrvatske i norveške tvrtke iz sektora mora i pomorstva, potvrdili su nam da su uspješno okončani višegodišnji pregovori s još jednom domaćom brodograđevnom tvrtkom i sklopljen ugovor za proizvodnju jednotrupaca za norveški sektor marikulture. Kako saznajemo, poslove je dobilla mala tvrtka za brodogradnju Oštro u općini Marina.

Riječ je o modelu ugovora za dva broda s namjerom da se unutar godine dana u proizvodnju uvedu inovativna poboljšanja, te da se, budu li norveški partneri zadovoljni isporučenim, hrvatskom partneru omogući višegodišnja proizvodnja kako za norveško tako i za druga strana tržišta marikulture, objasnila nam je Ana Zajc, viša projektna savjetnica u tvrtki CroNoMar.

Potvrdila je da su prošli tjedan u Norvešku isporučena dva nova katamarana, koja je izgradila šibenska NCP grupa. Vrijednost ovog izvoza je oko 1,5 milijuna eura. Na taj način je posredstvom CroNoMara do sada u šibenskom brodogradilištu ukupno proizveden 61 katamaran. Posredstvom CroNoMara podugovorena je gradnja još 10 brodova, koje će NCP grupa isporučiti do kraja ove godine.

SONY DSC
Arhiva / HANZA MEDIA
Ana Zajc, viša projektna savjetnica CroNoMara

„Zahvaljujući kvaliteti proizvoda i konkurentnosti u odnosu na druge proizvođače, projekt izgradnje radnih brodova za međunarodne klijente u sektoru marikulture nastavlja se kroz ugovaranje novih modela i vrsta brodova kod postojećih partnera. Tako su uspješno su završeni pregovori i za proizvodnju novih modela katamarana dužine 15 metara u pulskom brodogradilištu Tehnomont. Brodovi izgrađeni u Šibeniku koriste se u svakodnevnom poslovanju na uzgajalištima ribe u Norveškoj, Saudijskoj Arabiji, Šetlandskom otočju, Islandu, i drugim zemljama, dok se servisna plovila izgrađena u Tehnomontu u Puli za sada koriste samo u Norveškoj za opskrbu, održavanje i servisiranje uzgajališta“, ističe Ana Zajc.

Cijeli projekt izgradnje radnih brodova u Hrvatskoj za međunarodno tržište marikulture započeo je još 2010. godine uz posredovanje tvrtke CroNoMar. Glavni cilj je povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki u sektoru mora i pomorstva, identifikacija tržišnih potreba i omogućavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala hrvatskih poduzetnika. CroNoMar direktno posreduje pri ugovaranju poslova te ima aktivn ulogu u njihovu provođenju. Posebno se angažman odnosi na male i srednje tvrtke koje posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj,

Posredovanje tvrtke CroNoMar u povezivanju s norveškim partnerima u području inženjeringa u brodogradnji omogućilo je da i tvrtka Navarch, koja posluje u Inovacijskom inkubatoru iNavis centra u Šibeniku, potpiše nove ugovore o dizajnu i redizajnu radnih brodova za norveške klijente u 2017.godini.

Značajne uspjehe vezano za izvoz postiže i tvrtka Marin Globe koja je osnovana kao rezultat suradnje CroNoMara s međunarodnim klijentima, a koja se bavi plasmanom i prezentacijom maritimne opreme proizvedene u Hrvatskoj na svjetska tržišta, u početku za Norvešku a kasnije i za ostala strana tržišta.

Od osnivanja do danas, posredstvom tvrtke Marin Globe izvezeno je 80-ak brodskih dizalica različitih karakteristika, ovisno o potrebama krajnjeg korisnika. Većina ih je ugrađena na plovila proizvedena u Hrvatskoj dok su neke isporučena izravno kupcima u Norveškoj. Također, već je i podugovoren izvoz još 10 dizalica. Marin Globe je prilagodio svoje aktivnosti najnovijim trendovima serijske proizvodnje te trendovima proizvodnje i potrebe inozemnih kupaca.

U partnerstvu sa tvrtkom Adria Winch iz Solina, od kraja 2014. godine brodovi namijenjeni izvozu opremljeni su i dodatnom maritimnom opremom tako da je kroz ovu suradnju postignut odličan rezultat te je inozemnim kupcima isporučeno oko 70 vitala. Uspješna suradnja otvorila je put prema realizaciji novih poslova, te se tako nastavlja i na novim projektima koji su upravo podugovoreni u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Iskorak na nova tržišta koji je napravljen početkom 2015. prema zemljama Dalekog istoka uspješno je nastavljen u 2016., predstavljanjem kvalitete hrvatskog proizvoda ne tržištima Dalekog istoka čime je otvoren put za realizaciju novih poslova i daljnji plasman hrvatskih proizvoda na tim tržištima. Novi pregovori za 2017. godinu doveli su do značajnog povećanja narudžbi, što za rezultat ima pozicioniranje hrvatskih maritimnih proizvoda dviju hrvatskih tvrtki na novim brodovima koji se grade u Kini“, ističe Ana Zajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:40