Najuspješnije razdoblje za HPB

ODUŠEVLJENI DIONIČAR Uprava Hrvatske poštanske banke objavila poslovne rezultate, Nenad Bakić ustvrdio da 'rasturaju'

Nenad Bakić
 Biljana Gaurina / CROPIX

„HPB rastura“, poručuje sa svog bloga poznati ulagač i poduzetnik Nenad Bakić, komentirajući najnovije rezultate Hrvatske poštanske banke čiji je dioničar.

Što ga je oduševilo?

U najnovijim poslovnim rezultatima, objavljenima na stranicama Zagrebačke burze, Uprava HPB-a se, suhim rječnikom poslovnih izvještaja, pohvalila u prvih devet mjeseci ove godine nastavkom „pozitivnog trenda profitabilnosti uz neto dobit u iznosu od 147,5 milijuna kuna što je 38,1% bolje nego u istom razdoblju prethodne godine“.

Također i operativnom dobiti u iznosu od 297,8 milijuna kuna koja je 11,3% viša nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom naglašavaju kako je takva operativna dobit rezultat kombinacije višeg nekamatnog prihoda i nepromijenjenih troškova, te da im je indikator efikasnosti poslovanja na "najboljoj razini nakon više od desetljeća“.

Listu svojih 'naj' pokazatelja Uprava je zaokružila konstatacijom da ova godina, nakon dokapitalizacije i reorganizacije provedene lani, predstavlja „najuspješnije razdoblje otkad posluje Hrvatska poštanska banka“.

U prikazu rezultata u HPB-u spominju rast bruto kredita za 1,1 milijardi kuna (+8,8%), „nastavno na snažnu kampanju refinanciranja stambenih kredita stanovništva s valutnom klauzulom, kao i financiranja novog duga“.

Primarni pak pokretač rasta neto dobiti nekamatni su prihodi koji su porasli 19,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sa 26 tisuća novootvorenih tekućih računa građana, te s prirastom od preko 13 tisuća novih klijenata HPB krajem razdoblja ima 650 tisuća klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:59