Sad kreću na europske sajmove

OSNIVAČE INOVATIVNOG STARTUPA NANODIY PODRŽALA DVA DOMAĆA POSLOVNA ANĐELA 'Zbog pacemakera me nitko nije htio zaposliti. Postao sam poduzetnik'

 Arhiva / CRANE

Saša Miklošić, Adobe grafički dizajner, ponosni vlasnik pacemakera i direktor NanoDIY-a”, tako sebe opisuje osnivač koprivničkog startupa koji je u kratkom roku privukao ulaganja dva domaća poslovna anđela.

Miklošiću to nije prvi poslovni pothvat. Kad je prije više od pet godina dobio pacemaker i zbog toga ga, kaže, nitko nije htio zaposliti, postao je poduzetnik. Počeo se baviti dizajnom i grafičkom pripremom za tiskare i s vremenom počeo koristiti nekoliko tehnika tiska i tako naučio temelje posla. Nažalost, hrvatska (ne)kultura plaćanja, poslovno neiskustvo i razni nameti ubrzo su ga doveli do bankrota, kaže Miklošić. Opcija je bila otići konobariti u Irsku ili ostati u Hrvatskoj i razvijati ideju nove tehnike tiska.

Uvidio je da postoji ogromno tržište za unikatne otiske, a nijedna tiskarska tehnika nije to bila u mogućnosti proizvesti brzo i financijski prihvatljivo, tako da je sa Zoranom Sušnjem počeo razvijati inovativni proizvod pod brendom NanoDIY i plasirati ga na tržište kroz druge tvrtke. Na europskoj konferenciji poslovnih anđela EBAN Winter University 2016. pojavili su se kao tim i osvojili čak tri nagrade u ukupnom iznosu od 32 tisuće eura, nakon čega su osnovali zajedničku tvrtku i uslijedile su investicije predsjednika Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorina Štetnera i najnovije ulaganje Adriana Ježine, osnivača B.neta.

Zanimalo nas je na što su uložili dobiveni novac.

- Novac od osvojenih nagrada i investicija ulažemo u razvoj, nastupe na raznim sajmovima, marketing i zaštitu patenta. Proizvod i ljudski resursi su broj jedan. Uostalom, još uvijek vozim Punto, a ne BMW što ponajviše govori o ulaganju u razvoj proizvoda. Naravno, tu su i zapošljavanja, a i zadovoljni smo što smo zahvaljujući investicijama zadržali sjedište u Hrvatskoj, iako smo imali pozive da preselimo poslovanje u Dansku ili Njemačku – izjavio je Miklošić.

Najnoviji investitor je Adrian Ježina, osnivač B.neta, tvrtke koja danas vrijedi 93 milijuna eura. Na ulaganje u NanoDIY potaknuo ga je poduzetnički duh te energija tima koju smatra glavnim preduvjetom za uspjeh. Uz to, smatra kako NanoDIY može postati globalno uspješan jer za dobar proizvod koji se zna upakirati nema granica. Iako su se NanoDIYu javili mnogi strani investitori, dečki su se odlučili za investiciju Adriana Ježine jer se radi o operativnom investitoru od kojeg mogu učiti i razvijati svoj proizvod.

Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, bio je njihov prvi investitor no iznos nije htio otkriti.

- Za NanoDIY vidim svijetlu budućnost. Kao tvrtka pod tim imenom počeli su s radom ovog mjeseca i već u prvih petnaestak dana ostvarili preko 200.000 kuna prihoda i to gotovo isključivo s klijentima iz Njemačke, Finske i Austrije. U tvrtku je ušao i novi investitor, Adrian Ježina, također član CRANE-a. Ovo sve su jako dobri, konkretni podaci. Ipak, najveći posao je pred nama te se veselim zajedničkim izazovima - izjavio je Štetner.

Ovaj startup iz Koprivnice zaslužan je za stvaranje inovativnog načina tiska na tekstil. Tvorci su osmislili inovativnu formulu koja omogućuje stvaranje printanih otisaka na bilo koji tiskani materijal unutar 60 sekundi. NanoDIY je trenutno zastupljen u većem djelu Europe sa stalnim porastom distributera, zastupnika i krajnjih korisnika. Njihovi dosadašnji izvozni rezultati su preko 94 posto, a sa svojim proizvodom prisutni su u većem dijelu Europe - na tržištima Turske, Srbije, Izraela, Njemačke, Nizozemske, Danske i Finske.

U planu je širenje na američko i azijsko tržište, te nastupi na većim sajmovima po Europi, poput najvećeg grafičkog sajma Fespa u Hamburgu te sajma u Istanbulu, Viscom Milanu, Dusseldorfu te Grafima u Beogradu.

- Posebno nas veseli što uz širenje tržišta uspijevamo razvijati dodatne grane proizvoda i sukladno tome ćemo ove godine prezentirati dva nova proizvoda koja će zasigurno postati značajni u tiskarskoj branši – otkrio nam je Miklošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25