Splitske ljekarne u akciji

Pharmagal gradi galenski laboratorij u Dugopolju, tu će učiti i studenti farmacije iz Splita

Ante Mihanović, ravnatelj Županijske ljekarne
 Arhiva / slobodnadalmacija.com

Splitsko područje trebalo bi ujesen iduće godine dobiti moderno opremljen galenski laboratorij. Prema riječima splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, projekt gradnje galenskog laboratorija trenutačno je pred ishođenjem građevinske dozvole, a građevinski bi radovi, kako župan predviđa, trebali početi do kraja godine.

Laboratorij će biti u Dugopolju, koje je izabrano i zbog činjenice da su najbliži proizvodni objekti te vrste u Rijeci i Sarajevu.

Investitor je tvrtka Pharmagal, koja je za tu namjenu osnovana prošle godine i u vlasništvu je Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, tvrtke čiji je osnivač i vlasnik Županija. Pharmagal sada proizvodi dodatke prehrani te upravlja istoimenom specijaliziranom prodavaonicom u Splitu.

- Završetak investicije u novi proizvodni pogon omogućit će daljnji rast proizvodnje galenskih pripravaka i dodataka prehrani, čime Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije osigurava diverzifikaciju prihoda i tako smanjuje osjetljivost na HZZO-ove promjene uvjeta poslovanja - kaže Zlatko Ževrnja.

Značaj za uzgajivače ljekovitog bilja

Župan dodaje da ova investicija nije rađena samo zbog galenskog laboratorija jer će taj pogon imati puno veću ulogu. Pritom misli na okupljanje proizvođača ljekovitog bilja, koje se sve više sadi na području Dalmacije te susjedne Bosne i Hercegovine. Galenski laboratorij bit će nastavna baza studija farmacije u Splitu.

- Došlo je vrijeme da polako objedinjujemo projekte koje smo radili te da uz njih vežemo poduzetničke inicijative. Važnu ulogu u pomoći uzgajivačima ljekovitog bilja imat će i gradnja Centra agropoduzetništva u poslovnoj zoni Čaporice kod Trilja.

Centar se gradi uz pomoć sredstava EU, a usmjeren je na male i srednje poduzetnike, obrtnike, agroproizvođače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i poduzetnike početnike te sve one koji to kane postati. Na taj će način svi oni imati otkupni centar - pojašnjava Ževrnja. Podiže se sve više plantaža, a neke braniteljske zadruge već imaju vrlo ozbiljne projekte sadnje i branja ljekovitog bilja, ponajprije smilja, kadulje i lavande, dodaje župan.

- Kao županija potičemo sadnju raznih kultura. Financirali smo nabavu velikog broja sadnica vinove loze i masline, a u posljednje dvije godine poduzetnicima financiramo sadnju aromatičnog i ljekovitog bilja. Samo prošle godine dodijelili smo im gotovo 70.000 sadnica aromatičnog i ljekovitog bilja, ponajviše sadnica smilja - ističe Ževrnja.

Galenski laboratorij u Dugopolju zapošljavat će 60 radnika, i to na 3000 četvornih metara zatvorenog prostora. Ukupna vrijednost investicije je 50 milijuna kuna, od čega otprilike polovica pokriva građevinske radove, a ostatak opremu i strojeve.

- Gradnjom novog laboratorija omogućit će se proizvodnja lijekova i ostalih pripravaka uz zadovoljavanje najviših regulatornih standarda, čime bi se stekli uvjeti za registraciju i izvoz pripravaka na inozemno tržište. Otvaranjem novog Galenskog laboratorija stvara se potreba za dodatnim visokoobrazovanim kadrovima specijalističkih znanja te ostalim stručnim djelatnicima.

Osnovan je Edukacijski centar s ciljem stalnog ulaganja u razvoj znanja i vještina djelatnika Ljekarne SDŽ-a. Postojeći prostor galenskog laboratorija ponudit će se na tržište kroz najam ili prodaju - otkriva Zlatko Ževrnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07