Sanacija

POTONULA DIONICA PETROKEMIJE Zbog pokrivanja gubitaka smanjuju temeljni kapital i čekaju obvezujuće ponude investitora

 HANZA MEDIA

Cijena dionice Petrokemije potonula je danas prijepodne za čak 32 posto na Zagrebačkoj burzi nakon što je kutinski proizvođač gnojiva u petak objavio da je sazvao izvanrednu skupštinu na kojoj bi se trebalo izglasati rezanje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna na samo 42,9 milijuna kuna. Dionica Petrokemije nalazi se u segmentu promatranja.

„Upravi Petrokemije nisu poznate nove okolnosti niti činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu dionice, a ne proizlaze iz informacija koje su ranije dostavljene Burzi“, stoji u službenom odgovoru Petrokemije na upit Zagrebačke burze.

Odluka o smanjenju temeljnog kapitala provest će se smanjenjem nominalne vrijednost dionice s 30 kuna na 3,3333 kune. Zatim će se u konverziji „tri u jedan“ dobivene tri redovne spojiti u jednu od 10 kuna. Dioničari kojima će ostati dionica dobit će razliku od 15,21 kunu po dionici za svaku dionicu koja im je umanjena.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati o smanjivanju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića gubitaka.

Kako se navodi u pozivu za skupštinu objavljenom u petak, Petrokemija je utvrdila da je ukupni gubitak prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosio 339,3 milijuna kuna.

Uprava predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Dioničarima koji na dan spajanja dionica neće imati upisan broj dionica koji je višekratnik broja tri, broj dionica upisanih na svakom računu bit će umanjen za prvi sljedeći manji cijeli broj dionica koji podijeljen s tri daje cijeli broj novih dionica, a istodobno će im Petrokemija isplatiti razliku od 15,21 kunu po svakoj dionici za koju im je broj dionica upisan na računu bio umanjen.

Inače, Petrokemija je početkom kolovoza produžila rokove za provođenje postupka dubinske analize do 31. kolovoza te za prikupljanja obvezujućih ponuda u procesu dokapitalizacije do 22. rujna, jer je to zatražio dio potencijalnih investitora.

Pojedini mediji su u petak objavili da navode je za dokapitalizaciju te kompanije 11 zainteresiranih ponuđača, među kojima su Borealis, PPD, Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01