Roxanich projekt

Poznati istarski vinar gradi luksuzni hotel i podrum u Motovunu

 
Projekt nove vinarije i hotela Roxanich
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Istarski vinar Mladen Rožanić počeo je graditi luksuzni vinski hotel i vinski podrum u Motovunu koji se sufinancira novcem iz EU. Riječ je o investiciji od 79 milijuna kuna, a Roxanich Heritage Wine Hotel i vinski podrum trebali bi početi raditi do ljeta 2018. U hotel će se uložiti 48 milijuna kuna, a EU će to sufinancirati oko 9,6 milijuna kuna, dok se u podrum namjerava uložiti 31 milijun kuna, što će EU sufinancirati sa 9,6 milijuna kuna.
Investitor gradnje objedinjene pod imenom Roxanich Motovun Projekt je tvrtka Roxanich, a cijeli je projekt javnosti jučer predstavio njegov vlasnik.

Motovun, 121017.
U motovunu je danas predstavljen novi projekt vinarije i hotela Roxanich. Trokekt je vrijedan 79 milijuna kuna od toga Europa sufinancira skoro 20 milijuna. Na fotografiji:Stara vinarija koja ce se pretvoriti u hotel i nadograditi nova vinarija.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

AUTENTIČNI DOŽIVLJAJ

- Odabir starog motovunskog podruma iz 1902. kao mjesta za gradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja povezanih s filozofijom vina. Roxanich Heritage Wine Hotel svojim će radom, vinskom i gastronomskom ponudom biti gotovo intimno povezan s Motovunom i Istrom, a suradnjom s domaćim proizvođačima hrane potrudit ćemo se dodatno afirmirati autentični doživljaj Istre. Očekujemo da ćemo zaposliti između 25 i 30 ljudi. Gradnja hotela za nas je svojevrsni povratak u Motovun, ishodište naša vinske poslovne avanture - naglasio je Rožanić.
Hotel od gotovo 3000 četvornih metar imat će 28 soba i četiri apartmana, restoran, bar, trgovinu, konferencijsku dvoranu, saunu i garažu, a vinski podrum na 3136 kvadrata obuhvaćat će prostor za proizvodnju, vrenje i odležavanje vina, skladište i vinsku arhivu te prostor za degustaciju i izložbeni prostor.

Motovun, 121017.
U motovunu je danas predstavljen novi projekt vinarije i hotela Roxanich. Trokekt je vrijedan 79 milijuna kuna od toga Europa sufinancira skoro 20 milijuna. Na fotografiji: Mladen Rozanic i Idis Turato.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Mladen Rožanić i Idis Turato


SPECIFIČAN KONSTRUKT

Autor arhitektonskog rješenja Idis Turato objasnio je da Roxanich Motovun Projekt nije samo gospodarska građevina, proizvodni pogon, klasična ugostiteljska, agroturistička ponuda, tematski hotel ili kulturno-povijesni ambijent, nego specifičan prostorno-programski konstrukt.
- Od poljoprivredne površine i vinograda, preko prostora za proizvodnju, vrenje, odlažavanje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, prostora za degustaciju, izložbenog prostora, malog muzeja, preko prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, do restorana, caffe bara, trgovine, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, sve do soba smještenih unutar korpusa stare zgrade podruma, svjedočimo gusto programiranom organizmu.
Ova višeznačna i hibridna struktura stapa se s topografijom brežuljaka, gradi se kroz konstrukciju puta koji spaja različite programe te izrasta u novu strukturu razlomljene geometrije udomljujući pritom nove sadržaje restorana i apartmana. Roxanich Motovun Projekt je specifična i autohtona ‘strada di vino’, put turističkih nomada, staza istraživača gastronomske i enološke ponude. Programi i ponuda Roxanich Projekta složeni su unutar tematskog puta što se penje i spušta po obroncima motovunskog brežuljka. Put počinje u vinogradu, a završava na ulazu u hotel - pojasnio je arhitekt.


PANDAN ROVINJU

Prezentaciji su prisustvovali i istarski župan Valter Flego, načelnik Motovuna Tomislav Pahović te Denis Ivošević, direktor županijske Turističke zajednice.
- Projekt ima svjetsku kvalitetu te će turistima ponuditi ono najbolje što Istra ima.Ključna riječ ovog projekta, kao i politike koju vodimo u županiji, jest spajanje unutrašnjosti, turizma, poljoprivrede, kulture i novih sadržaja - izjavio je Flego. Pahović je rekao da je Motovun najpoželjnija i najposjećenija destinacija središnje Istre, koja svake godine bilježi sve veći rast te ga veseli što će na mjestu zgrade nekadašnjeg vinskog podruma biti hotel visoke kategorije i moderna vinarija. Ivošević se nadovezao rekavši da Motovunu, koji je pandan Rovinju na obali, izrazito nedostaje kvalitetan hotelski smještaj.
- Vjerujemo da ćemo u hotel uspjeti dovesti svjetske opinion makere - zaključio je Ivošević. Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti projekt smatra ključnim za uzlet Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:59