NAJAVA GORANA MARIĆA

PRED POTPISOM SPORAZUM SA SLOVENIJOM OKO CIMOSA Svih tisuću radnika u hrvatskim pogonima ipak će zadržati radna mjesta

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je kazao da će vjerojatno u roku od nekoliko dana biti potpisan sporazum sa Slovenijom oko Cimosa te da on predviđa zadržavanje svih tisuću radnika u pogonima te koparske tvrtke u Hrvatskoj.

"Prošli tjedan sam se čuo s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom i dogovorili smo da početkom ovog tjedna se čuti i dogovoriti termin sastanka radi potpisivanja. Ja očekujem i danas taj poziv, i vjerojatno u roku dan, dva, tri potpisat ćemo taj sporazum", rekao je ministar Marić odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom i biskupom bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslavom Huzjakom.

Potvrdio je da sporazum predviđa zadržavanje radnika, no također naveo da u sporazumu nema uvjeta da u Cimos ne ulazi DORH.

U vlasništvo koparskog Cimosa želi uli talijanski fond Palladio Finanziaria, no prije toga želi da se riješe pitanja vezana uz potraživanje Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je od nekadašnje riječke banke preuzela potraživanja prema Cimosu od otprilike 20 milijuna eura.

Dogovor koji su na nekoliko sastanaka postigli Počivalšek i Marić navodno je nedavno postao upitan zbog zahtjeva hrvatske strane da se radna mjesta i opseg proizvodnje u tri pogona Cimosa u Istri i broj narudžbi održe još najmanje dvije godine, što nije bilo usklađeno sa stajalištima talijanskog kupca iz Vicenze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:45