MICROBLINK

PRIHOD IM RASTAO 100 POSTO, TO RIJETKO KOME USPIJEVA Veliki uspjeh tehnološkog startupa Damira Sabola koji je lansirao PhotoPay i PhotoMath

Na Mobile World Congressu u Barceloni idućeg tjedna predstavit će novi proizvod, SIM Card Registration, tehnologiju brze prijave korištenja prepaid kartica za mobitele putem kamere pametnog telefona
Damir Sabol

MicroBlink, hrvatski tehnološki startup koji je osnovao Damir Sabol, pohvalio se skokom prihoda od čak 100 posto, što znači da su premašili 10 milijuna kuna, što uglavnom dolazi od izvoza. Prema podacima Poslovne Hrvatske, kompanija je 2015. godine imala 5,3 milijuna kuna prihoda, a neto dobit od 1,39 milijuna kuna.

I za ovu godinu imaju velike planove. Na Mobile World Congressu u Barceloni idućeg tjedna MicroBlink će predstaviti svoj novi proizvod SIM Card Registration uz nekoliko drugih. Riječ je o tehnologiji brze prijave korištenja prepaid kartica za mobitele putem kamere pametnog telefona.

„Da biste koristili prepaid kartice morate se prema novim regulacijama kao korisnik registrirati. Taj smo proces olakšali u kombinaciji s našim BlinkID rješenjem, koji služi za skeniranje osobnih dokumenata, a dodali smo skeniranje SIM Kartica. Vrlo brzo i jednostavno možete skenirati SIM karticu, osobnu iskaznicu i registrirati se kao korisnik nekog telekoma u nekoliko sekundi“, pojašnjava Izet Ždralović, direktor prodaje i marketinga MicroBlinka.

SIM Card Registration rješenje namijenjeno je za telekome, koji će to dovesti do svojih krajnjih korisnika. „Mi smo B2B firma i često nismo tako vidljivi. Mi ugradimo komad svoje tehnologije da bi poboljšali procese“, kaže Ždralović. Tumači da imaju veliki broj korisnika koji koriste njihovu BlinkID komponentu za optimizaciju poslovanja u razne svrhe - turizam, osiguranja, auto-industrija, financijska industrija, državna uprava... Trenutno i nekoliko tvrtki u turizmu, konkretno za prijavu turista, u Hrvatskoj koriste BlinkID unutar svojih mobilnih aplikacija.

BlinkID se, inače, koristio i na prošlogodišnjim američkim izborima za skeniranje dokumenata mobilnim uređajem zbog čega su izazvali pažnju medija.

MicroBlink je zapravo krenuo kao PhotoPay prije četiri godine, tehnološki startup koji se temelji na istraživanju i razvoju računalnog vida na mobilnim uređajima i aplikacija u financijskoj industriji. Ponudio je rješenje za banke, koje daje korisniku mogućnost da mobitelom skenira bankovne uplatnice kamerom svojeg mobilnog uređaja i provede plaćanje računa brzo i jednostavno bilo gdje i bilo kada.

Tehnologija je, kaže Ždralović, danas integrirana u 30 banaka Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, kao i Nizozemskoj, Njemačkoj i mnogim drugima, a trenutno u suradnji s partnerskim bankama rade na proširenju „slikaj i plati“ tehnologije za nova tržišta poput Češke, Slovačke i Poljske. Oko 40 posto prošlogodišnjih prihoda tvrtke došlo je upravo od financijskih institucija.

„To nam je bio primarni proizvod, a onda smo shvatili da možemo raditi puno više drugih stvari od skeniranja osobnih iskaznica i slično. Tada smo napravili rebranding iz firme koja se zvala Photopay, pa smo postali MicroBlink“, kazao je Ždralović. MicroBlink posluje iz Zagreba te ima i podružnicu u Velikoj Britaniji. Kompanija je 2015. godine zapošljavala 13 ljudi, a danas ima, kaže Ždralović, 25 zaposlenika. Koriste naprednu tehniku neuronskih mreža i dubokog učenja radi pružanja najbržeg i najpreciznijeg prepoznavanja teksta koristeći se kamerom pametnog telefona. Imaju kupce diljem svijeta, a svoje proizvode prvenstveno nude poslovnim korisnicima.

Damir Sabol je prvi veliki poduzetnički uspjeh imao s Iskonom koji je kasnije prodan HT-u, aktivan je i kao član Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), te suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP). Sa svojim je timom poznat i po tome što je razvio hit aplikaciju PhotoMath koja skenira i izračunava matematičke zadatke, a kako je Sabol nedavno rekao u intervjuu na N1 televiziji, mjesečno ju koristi od 7,5 do 8 milijuna ljudi širom svijeta. Na njenoj komercijalizaciji još rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:16