Svako malo u blokadi

PRIJETI IM STEČAJ Borovo mora hitno naći investitora, državne dionice neće se prodavati radnicima

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku koja će omogućiti da Borovo započne s pronalaženjem strateškog partnera.

Vlada je, naime, današnjom odlukom izvan snage stavila odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo, koja je bila donijeta u rujnu 2015. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pojasnila je kako je tom odlukom iz rujna 2015. godine Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) bio ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova koje su u vlasništvu države.

No, to bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova, koja bi se provodila temeljem zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. Izmijenjena vlasnička struktura otežala bi i mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital, osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja društva i zadržati radna mjesta, naglasila je Dalić.

Pronalazak strateškog partnera, stoji u obrazloženju ove Vladine odluke, nameće se kao nužnost jer Borovo niz godina bilježi negativne financijske rezultate. Uz to, zbog nedostatka financijskih sredstava Borov nije bilo, niti je u mogućnosti redovito otplaćivati svoje obveze iz predstečajne nagodbe pa se učestalo događaju kratkotrajne blokade računa.

Iz Vlade podsjećaju i da je Borovo 2015. i 2016. poslovalo s gubitkom od po 18 milijuna kuna. Ukupne obveze vukovarskog proizvođača obuće, pak, u 2016. su iznosile 127 milijuna kuna.

Do kraja lipnja ove godine Borovu dospijeva na naplatu 127,5 milijuna kuna, a očekivani priljev iznosi tek 62,6 milijuna kuna.

"Visina obveza koje dospijevaju u 2017. godini u odnosu na prihode koje društvo očekuje jasan su pokazatelj da je poslovanje društva u 2017. opterećeno visokom opasnošću od pokretanja stečaja ukoliko ubrzo u društvo ne uđe strateški partner sa svježim kapitalom", stoji u obrazloženju.

Pronalaženje strateškog partnera za Borovo, istaknula je Dalić, nužna je kako bi se stabilizirala proizvodnja i stvorili uvjeti za razvoj poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:35