U Hrvatskoj ciljaju 20 projekata

PRVI JE BIO AGRIVI, TKO JE IDUĆI? Partner u fondu od 40 mil. eura otkriva kako biraju startupe

Trenutno u Hrvatskoj detaljno pregledavaju desetak startupa, a u razmatranju ih je ukupno oko 80
Domagoj Oreb, partner u South Central Ventures
 Jutarnji.hr / Arhiva

Prvih milijun eura u Hrvatskoj su uložili u startup Agrivi, a u iduće četiri godine namjera im je investirati u njih 20, najavljuje Domagoj Oreb, partner društva South Central Ventures koje upravlja rizičnim fondom ENIF, sada teškim 40 milijuna eura.

Intenzivno pretresaju tržišta u regiji – od Hrvatske, preko BiH i Srbije do Makedonije, Crne Gore i Albanije, a u Srbiji su također već probili led, prije nego u Hrvatskoj, i uložili u novosadski startup Drytools. Kako je tada za Forbes rekao partner SCV-a Jan Kobler, taj je startup napravio alat za kompanije koje razvijaju softver i tako značajno smanjuje vrijeme potrebno za pisanje kodova.

Trenutno, kaže nam Oreb, u Hrvatskoj detaljno pregledavaju desetak startupa, a u razmatranju ih je ukupno oko 80, no ne otrkiva o kome se sve radi.

„U fokusu su tvrtke iz tech i ICT područja s dobrim timom, zanimljivim proizvodima&uslugama i velikim potencijalom rasta na stranim tržištima“, tumači Oreb. SCV je, napominje, počeo s radom u rujnu prošle godine, a investitori u fond ENIF su europske banke, osiguravajuća društva, države, privatne tvrtke i pojedinci. Jedan od individualnih ulagača je i hrvatski poduzetnik Nernad Bakić.

Zašto je prvi bio Agrivi?

Vjeruju u njih. Procijenili su da imaju velik potencijal i dobar tim, a danas web, iOS i Android aplikaciju koristi više od 15.000 poljoprivrednih proizvođača iz 150 zemalja. „Agrivi je razvio softver kojim će, primjenom ICT-a, pokazati poljoprivrednicima u svijetu kako postići efikasnu, profitabilnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju“, tumači Oreb. Kontakti i razgovori s tim startupom koji je osnovao Matija Žulj trajali su oko godinu dana, a nakon provedenog dubinskog snimanja odlučili su ga podržati za snažnije širenje na tržištima u EU, ali i globalno, jer se Agrivi već pozicionirao kao jedan od vodećih igrača u industriji.

Princip kojeg se u SCV-u drže je da se investicije gotovo uvijek koriste za dovršetak proizvoda, razvoj poslovanja i povećanje prodaje na stranim tržištima. Proces selekcije timova koji će dobiti tu priliku sve je samo ne lagan, krajnji izbor je unatoč svim razgovorima i dubinskim snimanjima svojevrsna lutrija, u doslovnom smislu rizično ulaganje.

„U posljednjih nekoliko godina probudila se startup scena u Hrvatskoj. Lijepo je vidjeti mlade ljudi koji nam dolaze, puni zanimljivih ideja i otvorenih razmišljanja, no mnogima nedostaju dijelovi 'puzzli' koji su potrebni za uspjeh. Ako je pritom kod njih vidljiva želja za učenjem i uspjehom, to je jako bitno“, govori Oreb o dosadašnjim iskustvima.

„S druge strane, mladi timovi poučeni uspješnim startupima s razvijenih tržišta, imaju nerealna očekivanja u smislu valuacija tj. sadašnje vrijednosti svojih tvrtki. Bitno je ipak jednom nogom ostati u realnosti i truditi se da u doglednoj budućnosti tvrtka raste i bude profitabilna, a ne da samo skuplja 'likeove' i dobre komentare“, napominje.

Pitamo ga, što je najvažnije pri odluci o tome koga će izabrati za ulaganje? Milijun eura nije malo. „Kod ovako mladih timova i ranih investicija, najvažniji kriterij je karakter autora i tim. Nakon toga dolazi tehnologija, proizvod i tržište. Naime, tržišta, trendovi i tehnologije se jako brzo mijenjaju. Startup vjerojatno neće uspjeti s lošim timom iako ima fantastičnu tehnologiju. Iza nje mora stajati osoba/tim koji je dovoljno pametan da prepozna promjene i ima primjerenu reakciju. Ako dobijemo dobar osjećaj i 'kliknemo se', onda možemo surađivati“, poručuje Oreb.

Pa nadamo se da će zaista 'kliknuti' s dvadesetak domaćih startupa, što prije. Drugih rizičnih fondova zainteresiranih za ovu regiju, pa i za Hrvatsku, baš i nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:56