najveći IPO nakon onog HT-a 2007.

PRVI TAKAV POTEZ U POVIJESTI HRVATSKOG TURIZMA Arena Hospitality Group kreće u veliku javnu ponudu dionica

Arenaturistov Park Plaza Histria u Puli
 Danijel Bartolić / Hanza Media

Arena Hospitality Group, bivši pulski Arenaturist, kreće s inicijalnom javnom ponudom (IPO). Objavili su Prospekt izdanja i uvrštenja dva milijuna novih dionica, koji im je Hanfa odobrila 28. travnja, te se očekuje da će neto sredstva ponude, nakon plaćanja naknada i troškova, iznositi do 750 milijuna kuna.

Riječ je o prvom IPO u turizmu u povijesti u Hrvatskoj, napominju poznavatelji tržišta kapitala, i najvećem nakon IPO-a HT-a 2007.

Kako je pojašnjeno u Prospektu, temeljni kapital povećat će se sa 65,5 milijuna kuna za najmanje 20 milijuna kuna, na 85,5 milijuna kuna, a najviše za 40 milijuna kuna, na 105,5 milijuna kuna, izdavanjem najmanje milijun, a najviše dva milijuna kuna novih redovnih dionica koje glase na ime u nominalnom iznosu od 20 kuna svaka. Ponuda je namijenjena institucionalnim ulagačima iz Hrvatske i inozemstva, kao i malim ulagateljima u Hrvatskoj, a pritom će postojeći dioničari imati pravo prvenstva pri upisu dionica.

- Ovo je svojevrsni test za tržište kapitala u Hrvatskoj, ali i za cjelokupni turistički sektor, s obzirom na to da je međunarodna ponuda dionica. Vjerujem da će ponuda biti atraktivna i širokoj publici, a to bi trebalo omogućiti i drugim turističkim kućama da preko burze krenu skupljati novac za investicije - istaknuo je naš sugovornik blizak toj turističkoj tvrtki, dodajući da je cijela ideja suvremenog kapitalizma da tvrtke skupljaju novac na transparentan način. Nažalost, ističe, to je u Hrvatskoj zaživjelo 2007., 2008., no sada se vraća.

Kapitalne investicije

Naime, namjera korištenja većine neto sredstva, kako je pojašnjeno u Prospektu, jest ubrzavanje provedbe plana kapitalnih investicija, čiji je cilj obnova niza smještajnih objekata u Hrvatskoj i financiranje širenja grupe u regiji srednje i istočne Europe. Već su započeli preuređenje Hotela Holiday, gradnju trećeg bazena i gradnju dva nogometna terena u Park Plaza Belvedere Medulin te izgradnju nove zgrade recepcije u Kampu Stupice. Očekuje se da će radovi biti dovršeni do ljetne sezone 2017. Imaju i pokrenute planove za obnovu tri smještajna objekta: turističkog naselja Ai Pini Resort, Kampa Kažela i Hotela Brioni, u ukupnom iznosu od oko 382 milijuna kuna. U slučaju uspješnog IPO-a očekuju da će započeti sva tri projekta u kraj 2017. ili početkom 2018.

Pozicioniranje

Planiraju i udvostručiti broj mobilnih kućica dodavanjem 600 mobilnih kućica uz predviđeni trošak od 110 milijuna kuna. Osim obnove i širenja, sredstva koja se prikupe ponudom bit će namijenjena i za korištenje Sugarhill opcije u iznosu od 61,9 milijuna kuna te snošenje povezanih troškova te transakcije u iznosu od 7,4 milijuna kuna, kao i otplatu dugovanja u iznosu do 25 posto neto sredstava ponude, podložno minimalnom iznosu od 78,7 milijuna kuna.

IPO je, dakle, dio već započetog plana da se Arena pozicionira kao vodeća tvrtka u ovom dijelu Europe te dio strategije londonske PPHE Hotel Group, koja je preuzela većinski udio pulske turističke kompanije od fondova iz sastava Goldman Sach. PPHE Hotel Group posluje u 56 zemalja, a poznatija je kao vlasnica licence Park Plaza Hotels&Resorts, brenda pod kojim već radi Arenaturist. Prvo su konsolidirali dio poslovanja tako što su spojili hrvatske operacije PPHE Hotel Group s Arenom, potom su spojili sve hotelske operacije u Mađarskoj i Njemačkoj u Arenu.

Jaki brendovi

U ožujku je Arenaturist promijenila ime u Arena Hospitality Group, koju vodi glavni izvrši direktor Reli Slonim, i danas su jedna od vodećih brendiranih hotelijerskih grupacija u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj, koja ima vlasnička i upravljačka prava na 27 smještajnih objekata, što obuhvaća 15 hotela, četiri turistička naselja i osam kampova. Pristup poznatim međunarodnim brendovima jedna je od njihovih glavnih prednosti i trenutačno upravljaju s četiri smještajna objekta pod brendom Park Plaza u Hrvatskoj, tri hotela pod brendom Park Plaza te četiri hotela pod brendom art’otel u Njemačkoj i jednim hotelom pod brendom art’otel u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:42