Brodogradilište

Pulski Tehnomont popunio knjigu narudžbi za cijelu sljedeću godinu, a Norvežani ih zasipaju ponudama

Tehnomont
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Pulsko brodogradilište Tehnomont ugovorilo je ovih dana gradnju servisnog broda za norveški Moet Marin AS, čime je popunilo svoju knjigu narudžbi za iduću godinu.

Proizvodna vrijednost broda je 3,5 milijuna eura i to je drugo takvo plovilo koje će u Tehnomotu graditi. Brod dugačak 24 i širok 11 metara bit će bogato opremljen, a isporuka je predviđena za kolovoz 2018.

Specifične ribarice

To je trenutačno peti podugovoreni brod koji se gradi u Tehnomontu za norveško tržište. Uz dva spomenuta servisna broda, pulska tvrtka za njega gradi i jednu ribaricu te dva aluminijska katamarana, dužine 15 i širine 12 metara. Jedan servisni brod, jednak novougovorenom, bit će isporučen već početkom listopada, kaže Tomislav Smirčić, direktor prodaje pulske tvrtke Tehnomont Brodogradilište.

Aluminijske katamarane Tehnomont bi trebao isporučiti početkom 2018., a svaki vrijedi više od 2 milijuna eura. To su specifična brza plovila koja postižu i brzine do 40 čvorova i, prema Smirčićevim riječima, rijetki su škverovi koji ih mogu napraviti. Primopredaja ribarice, dugačke 21 metar, bit će, pak, krajem iduće godine.

- Ribarica je po mnogočemu specifična, a ima poseban sustav baterija. Uobičajeno je da ribarice pokreću generatori i elektromotori, a ova može voziti samo na baterije. Osim toga, vrlo je bogata opremom, što je karakteristično za norveške ribarice - pojašnjava Tomislav Smirčić.

- Svaki brod koji gradimo ima drugog vlasnika, ali mi ih ugovaramo s Moen Marin AS. Primamo brojne upite, ali u opciji su samo one čija će isporuka biti 2019. godine.

Norveška, inače, ulaže ogromna sredstva u marikulturu, istraživanje te općenito u ribarstvo. To je tržište ogromno i s njega nam stiže puno zanimljivih upita. U ovom trenutku razgovaramo o gradnji novih brodova, i to 2019. godine - rekao nam je direktor prodaje pulske tvrtke Tehnomont Brodogradilište.

Tehnomont zapošljava 110 radnika u Puli, a ovisno o veličini poslova, angažira kooperante, pa na prostoru brodogradilišta radi još 40 do 50 radnika.

Brodske sekcije

- Prošle godine i ove sve do početka ljeta radili smo brodske sekcije za Uljanik i Treći maj, pa je na prostoru našeg brodogradilišta stalno bilo 150 do 160 radnika - kaže Smirčić.

Tehnomont ima još 300-tinjak radnika koji rade u njemačkim brodogradilištima jer je ovaj pulski škver kooperant nekih njemačkih brodogradilišta. - Kada nam se poveća opseg posla, dio radnika povučemo, a inače se izmjenjuju - napominje Smirčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:47