Agrokorov veliki vjerovnik

SBERBANK ĆE SE ŽALITI TRGOVAČKOM SUDU Ramljak se nada dogovoru, računa da bi ovrhama izvan RH Rusi mogli naplatiti najviše 10% duga

 
German Gref, izvršni direktor Sberbanka
 Yiannis Kourtoglou / REUTERS

Nakon što je objavio da Agrokor ne priznaje 8,5 milijardi kuna tražbina Sberbanka jer ta banka zbog njih vodi sudske postupke, izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako vjeruje da postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis.

Hoće li se ruska banka na to odlučiti? Prema Ramljakovoj računici, ovrhama Agrokorovih kompanija u inozemstvu, dakle sudskim postupcima, Sberbank bi mogao naplatiti najviše 10 posto svojih potraživanja, što je jako malo.

"Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak. Ako banka povuče tužbe, njihovi bi predstavnici ušli u stalno vjerovničko vijeće koje će uskoro biti osnovano radi postizanja nagodbe.

No, Sberbank, koji drži 18 posto ukupnih potraživanja, prema informacijama agencije Bloomberg, zasad nije sklon kompromisu, niti nakon što je danas objavljeno da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru. Iz te su banke, prema Bloombergu, zasad najavili žalbu zagrebačkom Trgovačkom sudu na popis tražbina prema kojemu Agrokor ne priznaje da im duguje 8,5 milijardi.

Nakon spomenute odluke suda u Londonu, kaže Ramljak, postupak arbitraže koji je Sberbank tamo pokrenuo staje, te se Sberbank može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za ovrhu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale 'lex Agrokor' odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori (a i u Sloveniji se neki dijelovi 'lex Agrokor', čini se, neće moći primjenjivati, o čemu se čeka objava suda). Sberbank, naime, osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, ali i Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

"Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti", rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos.

Izvanredna Uprava Agrokora na konferenciji za novinare izvijestila je kako je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna.

U međuvremenu, iz Sberbanka su putem priopćenja poručili da su neugodno iznenađeni objavom iz Agrokora da se ne priznaje dug od 8,5 milijardi kuna, te da su zbog toga primorani podnijeti žalbu.

U Sberbanku se čude budući da je sam Ramljak više puta govorio o potraživanjima i da dug Agrokora prema banci nikad nije bio upitan ni sporan.

- Sberbank je prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja - kažu u priopćenju dodavši da imaju potpuno pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere , bilo u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa.

Na kraju poručuju da su primorani podnijeti žalbu što bi moglo dodatno produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove.

Priopćenje iz Sberbanka prenosimo u cijelosti:

Sberbank je neugodno iznenađena objavom izvanrednog povjerenika, gospodina Ante Ramljaka, po kojoj je Sberbanci osporeno potraživanje.

Nesporno je i javno poznato da Sberbank ima potraživanje prema Agrokoru te povezanim i ovisnim društvima, o čemu je i sam izvanredni povjerenik nebrojeno puta govorio u medijima tijekom proteklih sedam mjeseci.

Sberbank je prijavila svoje potraživanje na zakonom propisan način, s dokumentacijom kojom dokazuje osnovanost i visinu svog potraživanja.

Svi, pa tako i Sberbank, imaju pravo poduzimati sve pravno dopuštene mjere, pred bilo kojom jurisdikcijom, bilo u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu, za zaštitu svojih legitimnih interesa. Nitko, samo zbog te činjenice, ne smije biti diskriminiran niti, temeljem navedenog, smije ili može uskratiti priznavanje tražbine.

Sberbank, nažalost, protiv ovakve odluke mora podnijeti žalbu, što će, po našem razumijevanju, samo produžiti cijeli postupak i uzrokovati dodatne troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:16