Poruka Vladi

Šef Atlantic grupe na HRT-u: "Država ima u Podravci blokirajući manjinski paket, možemo reći 'zlatnu dionicu', a to je neodrživo"

Emil Tedeschi
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Vlada je uvrstila među proračunske stavke i 1,5 milijardi kuna od privatizacije za 2017. godinu, pa ako će prodavati dio ili cijeli državni vlasnički udjel u Podravci, Atlantic grupa će se javiti na taj natječaj, poručio je jučer, gostujući u Studiju 4 HRT-a, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe i njen većinski vlasnik.

Otkako je prethodna vlada skinula Podravku s liste strateških kompanija iz Atlantica preko medija poručuju kako su spremni na taj 'zalogaj', no zasad nema odluke o prodaji državnog udjela u Podravci.

Tedeschi je gostujući u emisiji govorio i o tome da je Uprava Podravke u zadnjih pet, šest mjeseci više puta govorila negativno o Atlanticu i njegovom interesu da kupi vlasnički udio u toj kompaniji. „Smatram da je to nepristojno“, rekao je Tedeschi. „Onaj tko je spreman uložiti milijarde kuna ne kupuje da bi nešto uništio ili zatvorio“, naglasio je.

Na pitanje voditelja osvrnuo se na najave da bi se moglo dogoditi i obrnuto, da Podravka dade ponudu za preuzimanje Atlantica, rekao je da bi ozbiljnu ponudu dioničari razmotrili, ali smatra da se to neće dogoditi te da je u pitanju 'šeretsko ponašanje'.

Šef Atlantica u intervjuu je komentirao i sadašnju poziciju države u Podravci. Naglašava kako sa 25,4 posto udjela u Podravci „ima neproporcionalna prava koja nisu u skladu s preporukama Europske unije, tzv. blokirajući manjinski paket, možemo reći 'zlatnu dionicu'“, a takvu je situaciju ocijenio neodrživom, i to neovisno o namjerama Atlantic grupe.

Na upit ima li njegova kompanija novca za akviziciju naglasio je da u Atlanticu nemaju nikakvih problema s financijama. „Spadamo u nivo nisko zaduženih kompanija“, naglasio je„ i imamo kapacitet dodatnog preuzimanja duga na svoju bilancu, a postoji i velik interes dodatne dokapitalizacije Atlantic grupe“.

Atlantic grupa je još 2009. pokušala kupiti državni paket u Podravci, ali se to nije dogodilo jer je, rekao je, „manjinski partner u vladi, Hrvatska seljačka stranka, rekla da će srušiti vladu ako se to dogodi“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:17