Što treba za biznis na Balkanu

ŠEF GORENJA PORUČIO NA POSLOVNOM SKUPU U LJUBLJANI: U osnovne bi škole trebalo uvesti 'jadranski esperanto'

Franjo Bobinac
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

“Volio bih se da u osnovne škole uvede jezik koji se ne bi zvao srpsko-hrvatski nego jadranski esperanto“, rekao je šef Gorenja Franjo Bobinac na susretu Jadranskog vijeća održanog u Ljubljani, kako prenose Finance.si.

Tom je prilikom Bobinac naglasio da postoji više poslovnih prilika za suradnju na Balkanu, ali samo ako se zemlje povežu.

„Puno zanimljiviji bismo bili za ulagače ako bi na nas gledali kao tržište od 25 milijuna ljudi. EU će morati tražiti nova rješenja za svoj napredak. Amerikanci su ti, koji su nam donijeli krizu, ali oni su napravili brzi preokret i isplivati. Naš interes je da se zemlje integriraju, i čini mi se da nam je potrebna mudra i uravnotežena vanjska politika. Imamo prilično dobru gospodarsku diplomaciju, ali potrebno je pronaći pravu ravnotežu između velikih sila“, prenose Bobinca Finance.si.

Gorenje je slovenska kompanija i jedna od vodećih europskih proizvođača kućanskih uređaja poput perilica za pranje rublja, hladnjaka i sl. Tvrtka zapošljava skoro 11.000 ljudi, a 95 posto prihoda im dolazi izvan granica Slovenije. Kompanija proizvodi u Sloveniji, Srbiji i Češkoj Republici. Gorenje je prošle godine imao 1,26 milijarde eura prihoda, a značajan dio dolazi i s tržišta istočne i jugoistočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:22