World Cheese Awards

ŠIME GLIGORA: 'U Londonu smo dobili dosad najveći broj nagrada, a Paški sir ekstra stari proglašen je najboljim u središnjoj i istočnoj Europi'

sd specijal Kolan, otok Pag, 270314. Ivan Gligora i njegov sin Sime vlasnici su sirane Gligora, njihov Paski sir nosilac je brojnih svjetskih odlicja a nedavno je osvojio titulu najboljeg sira na svijetu. Na fotografiji: Sime Gligora vlasnik sirane. Foto: Jure Miskovic/CROPIX
Hrvatski sirevi opet su među najbolje ocijenjenima na najpoznatijoj svjetskoj smotri World Cheese Awards za 2017. godinu, koja se u konkurenciji više od 3000 sireva iz 35 zemalja održava u Engleskoj, u sklopu sajma Taste of London. Priznanja su dobili Sirana Gligora, Paška sirana i Agrolaguna.
Ovaj je put u Kolan na otoku Pagu preko Sirane Gligora došlo čak devet medalja, od čega četiri zlata. U kategoriji 100 posto ovčjih sireva zlatni su Paški ekstra stari iz 2016. i Likotin sir iz mošta, a u kategoriji sireva iz više vrsta mlijeka bivši dvostruki trofejist WCA - Dinarski sir i Liburjan, sir iz mješavine tri vrste mlijeka.
Od ostalih nagrada srebro su dobili Paški sir iz 2017. i Paški iz maraske (u kategoriji tvrdi ovčji sirevi) te Kozlar ekstra zreli (kategorija tvrdih kozjih sireva). Broncu su dobili sir s tartufima Kupidov sir (aromatizirani sirevi) i miješani sir Žigljen.
No, najveća je nagrada hrvatskim proizvođačima na ovom natjecanju Trofej za najbolji sir središnje i istočne Europe, koji je dobio Gligorin Paški sir ekstra stari. Od zemalja koje su se natjecale u toj skupini treba navesti Njemačku, Austriju, Slovačku, BiH, Srbiju, Estoniju...
- Ovo je natjecanje specifično po tome što smo dobili dosad najveći broj nagrada za razne sireve, ali je to isto tako još jedna u nizu potvrda da paški sir zbilja pripada eliti svjetskih gastroproizvoda. Vrlo smo zadovoljni što je ovo natjecanje pokazalo da su i naši novi proizvodi, poput Liburjana i Likotinog sira, u samom svjetskom vrhu po kvaliteti. Hrvatski proizvođači sireva iz godine u godinu dobivaju sve bolje ocjene, i to nam može svima biti poticaj da nastavimo ulagati u kvalitetu proizvoda te da se s njima ne bojimo izaći na svjetska tržišta - rekao nam je Šime Gligora.
Na istom natjecanju Agrokorova i Agrolagunina sirana Špin iz Poreča osvojila je četiri medalje. Zlato je dobio miješani Istarski sir u orahovu lišću, srebrne su medalje osvojili miješani Istarski sir i Istarski sir s muškatom ruža, a broncu Gran Istriano.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:51