NOVO NA BLOGU

TODORIĆ NE POSUSTAJE Optužio je u blogu izvanrednu upravu za velike štete Agrokoru, a ipak priznao da je trebao pomoć vlasti

 Goran Mehkek / CROPIX

Ivica Todorić u današnjoj prvoj objavi na blogu komentirao je konsolidirane balance Agrokor grupe za 2015. i 2016. godinu, koje je izdala izvanredna uprava Agrokora, a revidirala revizorska agencija PwC, te još jednom poručio kako koncernu nije trebala nikakva zakonska zaštita jer je uprava s njim na čelu pripremala “jednu dobru sezonu za Agrokor”. Ipak, priznao je da je trebao pomoć vlasti, odnosno "potporu jedino od one grupe ljude iz vlasti, za koje će se narednih dana vidjeti da nanose štetu i Hrvatskoj i svim dionicama u Agrokoru".

Tvrdi, također, da je u tim izvješćima našao nekoliko milijardi kuna nepravilnosti.

U toj objavi ponovno tvrdi kako je Agrokor bio nadomak inicijalne javne ponude dionica (IPO), a izvanredna uprava je objavila kako je on u prosincu 2016. potpisao ugovor u kojem tvrdi da IPO-a neće biti te je dotadašnji trošak pripreme tog procesa pao na teret kompanije.

Njegova tumačenja revidiranih bilanci donosimo u cijelosti:

“Želim svim dionicima vezanim uz Agrokor, javnosti i svim zainteresiranima, ukazati kako brojke koje je prezentirala izvanredna uprava Agrokora govore sljedeće - da su ukupne obaveze Agrokor grupe u 2016. godini rasle oko 2% u odnosu na 2015. godinu, s time da smo imali investicije od 700.000.000 kn. Naše obaveze prema dobavljačima su rasle 2,5% odnosno 300.000.000 kuna.

1.) Nikakvih promjena u odnosu na 2015.godinu nije bilo!

2.) U međuvremenu smo 2016. godine reprogramirali dug 2+1 godinu.

3.) Agrokor je bio na domak najvećeg IPO-a u povijesti ovog djela Europe.

4.) Pripremali smo konačno, jednu dobru sezonu za Agrokor.......

Bili smo višestruko povoljnijoj poziciji u odnosu na 2015. godinu. To je ISTINA o Agrokoru! Nikakve zakonske zaštite Agrokor nije trebao. Trebali smo potporu jedino od one grupe ljude iz vlasti, za koje će se narednih dana vidjeti da nanose štetu i Hrvatskoj i svim dionicama u Agrokoru.

Molio bih dobavljače da pogledaju ove brojke. Molio bih dionike da pogledaju ove brojke. Kada govorim o brojkama i financijskih izvješća odgovorno tvrdim da smo do sada već nekoliko milijardi kuna nepravilnosti našli u izvješćima. Nenormalno je puno ograda revizora po određenim stavkama. No, u narednim danima ćemo o tome detaljnije govoriti. Svi u Agrokoru znaju za Zero report Deloitte & Touche u kojoj su ukupni dugovi Agrokora iznosili 42 milijarde, a danas je ovdje prikazano 56 milijardi. Netko očito želi obezvrijediti Agrokor da doslovno pokrade ogroman novac. Još jedanput želim odgovorno naglasiti- brojke koje je izdala Agrokor izvanredna uprava nisu točne!

Dosta toga je u financijskom izvješću napravljeno netočno i protuzakonito s puno manipulacija. Brojke dugovanja prema dobavljačima i brojke prema kreditima i zajmovima su točne, a Agrokor je bolje stajao 2016. godine!!”

Blog broj 2

U drugoj današnoj objavi s naslovom „Kako izgleda čistilište predsjednika Vlade?“ Todorić je ustvrdio kako je uvođenje izvanredne uprave donijelo nevjerojatne štete Agrokor grupi.

„Izvanredna uprava Agrokora stalno gura u prvi plan rezultate Konzuma d.d., vjerojatno kako netko ne bi pitao za neke druge kompanije i njihove rezultate. Slobodan sam bio napraviti procjenu rezultata nekoliko kompanija. Ovom prilikom upozoravam da se druge kompanije i njihovi prihodi moraju uzimati u razmatranje oko analiza rezultata Agrokora, a ne samo gledati poslovanje Konzuma“, napisao je Todorić.

Formalni vlasnik Agrokora u prvom prilogu naveo je tablicu koja pokazuje pad prihoda Konzuma, Agrokor trgovine, Tiska i drugih maloprodajnih tvrtki iz koncerna.

„Ovih nekoliko kompanija prikazuje veliki pad prometa. To s ostalim činjenicama koje ćemo predstaviti govori kako je uvođenje izvanredne uprave donijelo nevjerojatne štete Agrokor grupi. Možda netko i ne razumije što znači ovako velikim brojkama pad prihoda i prodavat će maglu, ne bi li došli u priliku pljačke. Agrokor trgovina, Velpro centar, Konzum Sarajevo, Tisak gotovo nestaju. To je ogromna šteta za Hrvatsku i gubi se silni novac?“, ustvrdio je Todorić.

Također, Todorić tvrdi, da su imali lidersku poziciju, oko 1800 trgovina, tradiciju, vrhunska znanja zaposlenika, najbolji svjetski software i potencijal ogromne sinergije te potencijal ozbiljnog rasta.

U drugom prilogu Todorić prikazuje kako je „Agrokor bilježi rast maloprodaje 182 puta u periodu od 1994. do 2016. (sa 30 milijuna eura na 5,4 milijardi eura u 2016. godini)“.

„Uz ove fascinantne brojke ogroman novac koji je uložen za ostvarenje naših vizija, misija, strategija daje kompaniji posebnu vrijednosti. Sve je to doprinijelo snazi Maloprodaje Agrokor grupe da se paralelno transformira u jednu modernu, novu trgovinu koja nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima. Ono što je malo poznato, veliki novac i napori uloženi su u razvoj veleprodaje koja je jedan od koraka ka novim transformacijama. A već danas upravljamo s najmodernijim online shoppingom u ovom dijelu Europe.

Agrokor ima najjaču distribuciju u državi i moderne distributivne centre, koji se pripremaju za distribuciju dronovima. Ukupna maloprodaja Agrokor grupe je oko 5,5 milijardi eura prometa, a u bliskoj budućnosti može doseći i 10 milijardi eura. Ako u odnosu na promet maloprodaja Agrokor grupe vrijedi cca 4 milijarde eura, za 2-3 godine bi vrijedila 7 do 10“, navodi Todorić.

Istovremeno, Todorić je i prozvao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da bi mogao uništiti snage i vrijednosti, koje su stvorene u Agrokoru.

„Gospodine predsjedniče Vlade, ove snage i vrijednosti, vrijednost retaila i njegovu perspektivu dramatično uništavate, a ako ne prestanete, sve ćete uništiti. Kažete da ni jednu kunu neće platiti hrvatski porezni obveznici. Vi već sada porez preplaćen državi od strane Agrokora vraćate izvanrednoj upravi. A koliko se poreza manje uplaćuje u državni proračun? Da li je nekome jasno što se događa? Zar stvarno netko treba ovakvu hrvatsku vrijednost opljačkati i uz to uništiti dobar dio konkurentnosti hrvatske industrije“, napisao je Todorić.

Zvijezda i Dijamant imaju zajedničku vrijednost 100. Zvijezda bez Dijamanta ili obrnuto ne vrijedi ni 30, a vi dobro znate da ste Dijamant već gotovo izgubili.

Treće: Ledo i Frikom vrijede 100. Ledo bez Frikoma, odnosno ako i dobije nešto za Frikom, neće dobiti 20. Tko to uzima prihode?

Ja imam ponudu na stolu za Jamnicu iz drugog mjeseca ove godine. Koliko ćete vi dobiti za Jamnicu? Tko će odgovarati za ove ogromne štete? Tko će na kraju odgovarati za milijarde eura koje će hrvatsko gospodarstvo izgubiti?

Gospodine predsjedniče Vlade, ovo je realna slika vašeg čistilišta“, zaključio je Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:31