Jako kratki sastanak u Zagrebu

TODORIĆ ZAMOLIO DOBAVLJAČE ZA PODRŠKU U RESTRUKTURIRANJU, OBEĆAO IH ŠTITITI Sastanak s predstavnicima velikih tvrtki kojima duguje milijarde

"Vezano uz proces restrukturiranja Agrokor koncerna, a kojem su dobavljači dali značajan doprinos, učinit će se sve na zaštiti njihove izloženosti prema Koncernu. Potvrđen je obostrani interes za nastavak poslovne suradnje s ciljem zajedničkog rasta", stoji u priopćenju nakon sastanka koji je objavio Agrokor
 Boris Kovačev / CROPIX

Danas prijepodne su predstavnici domaćih tvrtki, velikih dobavljača Agrokora, došli na prvi sastanak s vodstvom koncerna Agrokor u sjedište Konzuma, otkako je postalo jasno da je koncern u velikim financijskim poteškoćama.

Dočekao ih je vlasnik Agrokora Ivica Todorić, a kako su nam rekli neki od dobavljača s kojima smo razgovarali, rekao im je da je Agrokor u restrukturiranju te je od dobavljača u tom procesu zatražio podršku.

Agrokor dobavljačima ukupno duguje oko 16 milijardi kuna.

Todorić je, rečeno nam je, najavio da će za nekoliko dana potpisati sporazum s vjerovnicima vezan uz likvidnost koncerna, ali detalje nije iznosio. Uz njega su na sastanku bili Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora, te šef Konzuma Slavko Ledić.

Zagreb, 270317.
Dolazak predstavnika tvrtki dobavljaca na sastanak u sjedistu Konzuma.
Na fotografiji: Dragutin Drk.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Dobavljači na sastanku u Konzumu

Sastanak je trajao vrlo kratko, manje od sat vremena. Dobavljači su stigli oko 11 sati, a počeli se razilaziti već prije 12 sati. Izjava za novinare nije bilo.

Kako su nakon sastanka službeno objavili u priopćenju iz Agrokora, cilj sastanka bio je informirati dobavljače o trenutnim aktivnostima koncerna kao "i o daljnjim planovima u procesu stabilizacije, vezano uz međusobno poslovanje".

"Predsjednik Koncerna upoznao je sudionike sa stanjem u Koncernu i planovima za nastavak poslovanja. Tom prigodom zahvalio je pristunima i svim ostalim dobavljačima, njih oko 6000, koji su u proteklom periodu u obostranoj suradnji davali snažnu podršku Agrokor koncernu.

Na sastanku je izražen stav da je najveći teret stabilizacije Agrokora podnijela sama kompanija, a odmah nakon nje upravo njezini dobavljači. Potvrđeno je i da će se menadžment kompanije u potpunosti založiti da rokovi plaćanja budu u skladu s onim ugovorenima. Vezano uz proces restrukturiranja Agrokor koncerna, a kojem su dobavljači dali značajan doprinos, učinit će se sve na zaštiti njihove izloženosti prema Koncernu. Potvrđen je obostrani interes za nastavak poslovne suradnje s ciljem zajedničkog rasta", stoji u priopćenju.

S druge strane, objavio je Agrokor, dobavljači su "istaknuli da je Agrokor jedan od njihovih najznačajnih partnera te su spremni i dalje dati snažnu podršku u restrukturiranju kompanije, ali isto tako očekuju da će se u tom procesu maksimalno štititi njihovi interesi. Dogovoreno je da će Agrokor i njegovi dobavljači nastaviti održavati redovitu međusobnu komunikaciju.“

Među dobavljačima koji su stigli na sastanak su bili predstavnici Kraša (Damir Bulić), Vindije (Dragutin Drk), Francka (Josip Budimir), Dukata (Alen Fontana), Podravke, a došao je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Tko je još bio na sastanku, a mediji su ranije najavljivali da će ih biti 40-ak, novinari nisu mogli provjeriti jer su svi do upravne zgrade Konzuma u Zagrebu stizali u automobilima sa zatamnjenim staklima, a pri ulazu ih nitko nije dočekivao. Sudeći prema registarskim oznakama na automobilima, tu su predstavnici tvrtki, poslovnih partnera Agrokora, iz svih dijelova Hrvatske.

Očekivalo se da će, osim o dugovima i financijskom restrukturiranju Agrokora te uvjetima za dobavljače, biti riječi i o prijedlogu zakona o sistemski važnim tvrtkama koji je u petak najavila ministrica gospodarstva Martina Dalić, tzv. Lex Agrokor, koji mnogi kritiziraju. Jutarnji je u subotu donio detalje o tom zakonu.

Dobavljači poručuju da je Vladin zakon nedorečen i ima spornih stavaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:16