Pet minuta

U NOVU GODINU S REVOLUCIJOM Najveći domaći izvoznik mobilnih aplikacija Pet minuta preuzeo dugogodišnjeg partnera, u fokusu je dizanje profitabilnosti

2016. su završili s prihodom od oko 44 milijuna kuna, što je rast od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu
Viktor Marohnić, osnivač Pet minuta i Shoutema, Vladimir Končar, direktor Revolucije, i Luka Abrus, direktor Pet minuta i partner u Shoutemu
 Hrvoje Mihajlić / Pet minuta

IT tvrtka Five, odnosno Pet minuta, početkom godine postala je vlasnik Studija Revolucija. Cijeli proces dogovoren je unutar par tjedana, a akvizicija je zapravo bila, kako kaže suvlasnik i direktor Fivea Luka Abrus, točka na “i” te produžetak dugog prijateljstva i poslovne suradnje koje traje već desetljeće.

Djelovanje pod istom kapom Fiveu će podebljati portfelj znanja i donijeti iskustvo u razvoju internetskih stranica dok će Revoluciji, koja poseban fokus stavlja na interaktivne postave, u okviru čega radi na razvoju potpuno nove infrastrukture kapitalnih kulturnih projekata, omogućiti izlazak na inozemno tržište, na kojem će nastupati pod zajedničkim brendom Fivea.

- Revolucija nam donosi specifična znanja, a to su dugogodišnje iskustvo u izradi i razvoju web aplikacija, ali i dizajnu interakcija, s posebnim fokusom na istraživanje korisničkih doživljaja. U Fiveu će nam pomoći proširiti opseg usluga koje isporučujemo našim svjetskim klijentima, a jake snage dizajna i razvoja Revolucije omogućit će nam izradu projekata koji izlaze iz okvira klasičnih mobilnih aplikacija - govori direktor najvećeg hrvatskog izvoznika aplikacija, koji će, prema procjeni, 2016. završiti s prihodom od oko 44 milijuna kuna, što je rast od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S druge strane, nastavlja Abrus, oni Revoluciji donose taj čuveni prozor u svijet - mogućnost da pod već poznatim brendom Fivea pokažu svoja znanja na američkoj i globalnoj sceni. Upravo je taj korak više bio glavni razlog za prodaju Fiveu, koji su pokrenuli Viktor Marohnić i Saša Šarunić, i koji većinu klijenata ima u SAD-u.

- Ovo je potpuni win-win i logičan nastavak dugogodišnje suradnje. S kreativnim direktorom Revolucije Vladimirom Končarom zajedno smo radili na gomili stvari: od prve verzije startupa Shoutema, redizajna Fivea i Shoutema pa do prve aplikacije za iPad za Jutarnji list. Svi članovi Revolucije u potpunosti se uklapaju u kulturu koju u Fiveu i Shoutemu već godinama izgrađujemo i imaju tri ključne osobine koje stalno spominjemo: skromni su, vrijedni i pametni - ističe Abrus.

Što se tiče daljnjih planova, kaže da su prošle godine malo stali na loptu, regrupirali se i razmislili o tome što zapravo žele, tako da će u 2017. fokus biti prije svega na kvaliteti.

- Uzmimo za primjer broj ljudi. Ne želimo rasti u astronomskim postocima svake godine zato što je to za naše uvjete nerealno. Hrvatska, nažalost, ponajprije zbog svoje veličine, ne nudi kvantitetu kvalitetnog kadra koji nama treba. Umjesto toga, želimo s trenutno 140 ljudi raditi na kvaliteti i rasti s profitnim marginama, što ćemo uspjeti daljnjim ulaganjem u kvalitetne ljude i biranjem projekata koji su nam zanimljivi, ali i isplativi - kaže Abrus te dodaje da nemaju u planu ni daljnje akvizicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:59