Velike štete

UGROŽENI VINOGRADI U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI Vinarija Šafran čupa i uništava više od 6600 trsova zbog bolesti zlatne žutice, napadnuto 3000 hektara

 Arhiva / Vinarija Šafran

U vinogradima Vinarije Šafran u Brezničkom Humu, u Varaždinskoj županiji, u tijeku je čupanje i uništavanje više od 6.600 trsova zaraženih bolešću zlatna žutica, sukladno rješenju koje je nedavno izdala fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Prema tom rješenju, Vinarija Šafran mora uništiti, isčupati i spaliti 6.625 trsova vinove loze na površini od jednog hektara, a rok da to učini je 15 dana.

Voditelj vinarije Josip Tržec, koji je pozvao predstavnike medija u svoj vinograd da poprate uništavanje trsova, izjavio je da svojim primjerom preko medija želi dati doprinos kako bi se taj, za vinogradare veliki problem, počeo što prije rješavati.

Po njegovoj procjeni, šteta uzrokovana u vinogradu Vinarije Šafran zbog pojave zlatne žutice iznosi nekoliko stotina tisuća kuna, a strahuje da bi mogla biti i veća. Pojasnio je da u ovom trenutku moraju ukloniti trsove na površini od 1 od ukupno 16 hektara. No, u konačnici procjenjuje da će morati ukloniti i do trećine zasađenih trsova. Za samo suzbijanje bolesti trebati će i proći do deset godina.

Osim Vinariji Šafran, rješenje o uništavanju zaraženih trsova stiglo je i na adrese drugih vinogradara na sjeveru Hrvatske. Tržec je pojasnio da se rješenje izdaje kada je zaraženo više od 20 posto trsova, dok je kod njega bio slučaj da je postotak zaraženosti bio oko 70 posto. Tržec ističe da je u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ugroženo oko 3.000 ha vinove loze, 250 obiteljskih gospodarstava i više od 1.500 radnih mjesta.

Na taj problem upozorio je sam Tržec prije desetak dana na skupu vinogradara sjeverne Hrvatske, koji je održan u Vinariji Šafran. Kaže da se otada 20-ak vinogradarskih udruga odnosno vinogradara javilo sa svojim prijedlozima za rješavanje problema i da će uskoro zaključke tog skupa i predložena rješenja poslati mjerodavnima. Dodao je da se nakon tog skupa ipak nešto pokrenulo, odnosno da se povećao broj inspekcija vinograda, posebice onih zapuštenih s kojih najčešće i dolazi bolest zlatna žutica.

Zlatna žutica je epidemijska bolest vinove loze. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze čime se automatski sprečava protok sokova kroz njih. Bolest je prisutna u Hrvatskoj već 20 godina a u zadnjih 2 do 3 godine poprima epidemijske razmjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:10