Ima li mjesta uzbuni?

UVOZ HRANE U tri mjeseca je porastao 6,5 posto ili 38 mil. eura u odnosu na lani. Pitanje je koliko je kriza Agrokora taj tempo pojačala

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Je li uvoz hrane, odnosno poljoprivrednih proizvoda ove godine u značajnom porastu? Treba li očekivati da će podaci za prvih šest mjeseci pokazati kako je zbog Agrokora trend alarmantan?

Tako ovih dana sugeriraju Nenad Matić (nekadašnji glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, sada predsjednik novoosnovane Zelene liste i bivši HSS-ovac) te Tihomir Jaić (predsjednik Hrvatske udruga poljoprivrednika, član Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora i član Glavnog odbora SDP-a i koordinator SDP-ova SOS telefona za male poljoprivrednike).

Ponovili su to i danas na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održali ispred Agrokorova tornja u Zagrebu, kako bi se stekao dojam da se njihov angažman primarno odnosi na brigu za budućnost malih dobavljača Agrokora, ali i hrvatske prehrambene i poljoprivredne proizvodnje koju ugrožava pojačani uvoz u kojem značajnu ulogu ima i Agrokor.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prva tri mjeseca ove godine je uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda narastao 6,5 posto, a izvoz je rastao 10,29 posto. Naravno, uvoz je u apsolutnom iznosu daleko veći od izvoza, ali ovo pokazuje trend. Pokrivenost uvoza izvozom u tom je tromjesečnom razdoblju 67 posto, te je veća nego u istom razdoblju 2016. godine.

Iako se poziva na najnovije podatke HGK-a o uvozu hrane, ispostavlja se da Nenad Matić s njima ipak ne barata dobro. Brojke o vrijednosti uvoza veće su od onih koje on navodi.

Naime, uvoz hrane (poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda) je u prva tri mjeseca iznosio 620 milijuna eura, a u istom razdoblju prošle godine iznosio je 582 milijuna eura. Dakle, ove godine je uvoz veći za 38 milijuna eura u odnosu na 2016., dok Matić spominje 20 milijuna eura.

Izvoz je pak porastao sa 379 na 418 milijuna eura.

Je li alarmantno ako uvoz poraste 6,5 posto? Svakako nije dobro, ali nije baš ni dramatično. Zasad.

Budući pak da je Agrokorova kriza izbila nakon ožujka, ukoliko je ona imala efekta na povećanje uvoza to će se vidjeti tek na idućem setu podataka koje objavljuje HGK, onom za pola godine.

U Agrokoru o uvozu nisu (još) dali svoje podatke, ali su poručili da je 80 posto voća i povrća na Konzumovim policama domaće, kao i skoro sva jaja. Naravno, to je samo jedan dio hrane, odnosno poljoprivrednih i prehramebnih proizvoda koje tvrtke iz sastava Agrokora, posebno Konzum, plasiraju na tržište.

Prema podacima koje smo dobili od HGK za razdoblje od 2014. godine, uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda raste i u prošloj je godini iznosio 2,6 milijardi eura. Istodobno, raste i izvoz koji je lani iznosio 1,7 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:33