Traže još partnera u Dalmaciji

VELIKA ISPORUKA ZA SJEVERNJAKE Kreće brod natovaren sa šest plovila koja su po narudžbi Norvežana izgradili domaći škverovi

 
Počele su pripreme za veliku isporuku brodova u Norvešku: šest brodova različitih dimenzija, dizajna i tehničkih karakteristika ukrcat će se na jedan brod i isporučiti naručiteljima sa sjevera Europe. Sagradili su ih Tehnomont, NCP i škver Oštro, a prema riječima Ane Zajc, više savjetnice tvrtke CroNoMar, prvi je put brod koji prevozi brodove sagrađene u hrvatskim brodogradilištima u cijelosti popunjen.

Šest milijuna eura

Ukupna vrijednost brodova za isporuku je oko šest milijuna eura. Ukrcaj počinje u petak trima brodovima iz šibenskog NCP-a, nakon kojih će se ukrcati dva iz škvera Oštro u Splitsko-dalmatinskoj županiji te jedan iz pulskog Tehnomonta.

Time će se ostvariti impresivan rezultat: ukupno 179 brodova koje su proizvele hrvatske tvrtke u sektoru male brodogradnje za norveško tržište. Od toga su 173 katamarana isporučena iz NCP-a, četiri iz Tehnomonta i prvi put dva broda iz Oštrog. Plan je da se do kraja godine isporuče još tri radna katamarana iz NCP-a. Time će vrijednost brodova isporučenih posredstvom CroNoMara ove godine premašiti 180 milijuna kuna.

Sljedeći ukrcaj koji stoji u planu su isporuke uoči Božića. S njima, šibenski će NCP, o čijoj bi se sudbini trebalo odlučivati sutra, u 2017. sagraditi ukupno 17 brodova. Sutra je, naime, ročište na kojem bi vjerovnici trebali donijeti odluku o sudbini tog brodogradilišta.

- Cijelo vrijeme, bez obzira na probleme kroz koje NCP prolazi, nije bilo zastoja u proizvodnji. Vjerujemo da će tako biti i dalje, i s ugovorenim gradnjama i s onima koje nam predstoje. U interesu nam je da proizvodnja ostane u NCP-u te da potpisujemo nove ugovore.

Pojačan interes

Kapaciteti NCP-a su popunjeni do kolovoza 2019. U ovom trenutku postoji interes norveških naručitelja za gradnju još pet brodova, zapravo, čak je i pojačan. Samo na našim projektima, u NCP-u radi 60 zaposlenika. Jednako toliko je i kooperanata. Tehnomont je popunio knjigu narudžbi također do 2019. Oštro sada gradi dva broda, a uz dva već ugovorena, još bi dva trebalo ugovoriti početkom iduće godine - pojašnjava Ana Zajc. CroNoMar intenzivno traži nove partnere u Dalmaciji i za gradnju brodova i za proizvodnju opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:21