Petrokemija

VELIKI INTERES Javilo se 11 potencijalnih ulagača, sada kreću razgovori o uvjetima

 HANZA MEDIA

Zainteresiranih ponuđača za Petrokemiju ima više nego što se očekivalo - 11 strateških i financijskih investitora javilo se na Poziv za dostavu obvezujućih ponuda u dokapitalizaciji kutinske tvornice gnojiva, koji je bio otvoren do prošlog petka, 22. rujna.

Prema neslužbenim informacijama iz poslovnih i Vladinih krugova, odustala je pakistanska Fatima i češki Agrofert, koji su se do nedavno spominjali kao zainteresirani. Ponude su, pak, kažu nam isti izvori, predali poljski Azoty koji je tu informaciju objavio na poljskoj burzi, austrijski Borealis, Prvo plinarsko društvo (PPD), Ina, Janaf HEP, tri mirovinska fonda (PBZ, Raiffaisen i Erste), Europska banka za obnovu i razvoj i IFC, investicijska ruka Svjetske banke koja se dosad nije provlačila u medijskom prostoru kao potencijalni investitor u Petrokemiju. Njihove su ponude dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju te Ministarstvu državne imovine na daljnji postupak i ovaj tjedan kreću razgovori.

Da je zainteresiranih ulagača 11, rečeno nam je i u samoj Petrokemiji. No, ne žele otkriti točna imena investitora niti potvrditi imena onih koji se neslužbeno spominju.

- Stigao je ozbiljan broj ponuda od potencijalnih ulagača s kojima se kreće u konkretne razgovore oko procesa dokapitalizacije. Dobili smo ponude i pisma od jednog dijela financijskih ulagača i dijela strateških ulagača, odnosno kompanija koje su, da tako kažem, u biznisu. Sada slijede neke aktivnosti koje moramo provesti, a koje uključuju i najavljenu Glavnu skupštinu na kojoj idemo na smanjene kapitala spajanjem dionica društva. Ako ta točka bude izglasana, onda treba vremena da se to upiše i provede. Nakon toga slijedi sazivanje nove Skupštine na čijem će se dnevnom redu naći poziv na dokapitalizaciju tvrtke. Očekujemo da će proces završiti do kraja godine – samo nam kratko kaže Đuro Popijač, predsjednik Uprave kutinske tvrtke, ne želeći otkriti detalje oko imena ulagača koji su poslali svoje ponude.

Neki od njih su, podsjetimo, tražili i produljenje zadanih rokova. Prvo su, naime, u Petrokemiji produžili rok za dostavu Pisma namjere do 30. lipnja 2017. (prvotni je bio do 19. lipnja). Slijedila je dubinska analiza koja je bila predviđena u periodu od 10. srpnja do 15. kolovoza 2017., a nakon završetka procesa dubinskog snimanja zainteresirani investitori trebali su dostaviti obvezujuće ponude sukladno Programu restrukturiranja do 1. rujna 2017. No, dio potencijalnih investitora zatražio je produženje rokova pa je Uprava odlučila produžiti postupak provođenja dubinske analize do 31. kolovoza 2017. te za prikupljanje obvezujućih ponuda u procesu dokapitalizacije do 22. rujna 2017.

No, prije tog procesa, Petrokemiju čeka još puno posla, razgovora i pregovora.

Prvo plinarsko društvo (PPD) je, kako doznajemo od izvora bliskih toj tvrtki, dao svoje viđenje situacije te izrazio uvjete pod kojima bi ozbiljno i dalje sudjelovali u procesu dokapitalizacije. Možemo pretpostaviti da to znači, između ostalog, rješavanje državnih subvencija i odlagalište fosfornog gipsa, što su u PPD-u uvijek dosad isticali kao značajne probleme. Slično nam kažu u Ini:

- Ina je pisanim putem iskazala interes za udio u vlasništvu Petrokemije, a za podnošenje obvezujuće ponude potrebno je prethodno postići dogovor oko otvorenih pitanja vezanih za ovaj proces – službeni je odgovor iz te naftne kompanije.

Stoga, kako napominju upućeni, ništa još nije zaključeno i poanta je da ako idu strateški investitori u dokapitalizaciju, onda idu i financijski.

- U narednom periodu treba utvrditi 'modus operandi'. Pitanje je vlasničke i korporativne strukture, to je suština. Ako bude ugovoreno racionalno vođenje firme, moguća je dokapitalizacija. U suprotnom, sumnjam – ocjenjuje jedan od naših sugovornika upućenih u aktualne teme u kutinskoj tvornici koju sada čeka definiranje uvjeta pod kojima bi netko od investitora ušao u vlasničku strukturu.

Jedan od njih je svakako pozicija države koja bi se morala spustiti na 25 posto. Do tog trenutka, odnosno dok ne stignu novci za dokapitalizaciju od odabranog investitora, svatko od spomenute jedanaestorke može se predomisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:04