Svijet se mijenja, rastu rizici

Vlasti u Pekingu odredile kompanijama u što bi trebale ulagati u inozemstvu, a što je zabranjeno

Kineski predsjednik Xi Jinping u Velikoj palači naroda u Pekingu
 Damir Sagolj / REUTERS

Kineske vlasti odlučile su ograničiti određene vrste investicija u inozemstvu, kako bi potakle ulaganja u samoj Kini i u projekte u drugim zemljama koje Peking smatra poželjnima. Cilj je i spriječiti velik odljev novca iz same Kine te tako sačuvati stabilnost kineske nacionalne valute.

Prema pisanju svjetskih medija, ulaganja u inozmestvu, po novome, svrstavaju se u tri kategorije. U prvu, "zabranjenu" kategoriju spadaju ulaganja u vojnu industriju i industriju koja je u suprotnosti s nacionalnom sigurnošću Kine, ali i u kockanje i pornografiju. U skupinu "ograničenih" ulaganja u svijetu, po mišljenju Pekinga, spadaju investicije u nekretnine, hotele, filmsku i zabavnu industriiju, te u sport. S druge strane, u kategoriju "ulaganja koja valja ohrabrivati" spadaju one investicije koje kineske vlasti smatraju poželjnima s aspekta kineskih interesa, a to su, prije svega, investicije u naftnu industriju, rudarstvo, poljoprivredu, ribarstvo, tehnolgiju i promet.

"Kina želi da se njen novac usredotoči na specifične sektore koji mogu povećati dugoročni potencijal rasta", kazao je za Bloomberg Zhou Hao iz Commenrzbanka u Singapuru.

Središnja kineska banka već je uvela određene rerstrikcije za odljev novca iz Kine. Ta su se ograničenja uglavnom ticala iznošenja novca pojedinaca, posebice korumpiranih dužnosnika, kojima je ventil za iznošenje novca predstavljao Macao, bivša portugalska kolonija, a danas posebna upravna regija Kine. Novim mjerama Peking ide korak dalje i usmjerva kineske kompanije da ulažu u konkretne projekte, koje kineske vlasti smatraju poželjnima i prihvatljivima.

Zanimljivo je da vlasti u Pekingu kao jedan od razloga za ograničavanje kineskih ulaganja navode "dubinske promjene koje se odvijaju u svijetu", zbog čega, kako ocjenjuju, rastu i rizici za kineske kompanije u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:03