Energetika

Za LNG natječaj dobar odaziv, uskoro drugi krug za obvezujuće ponude

Ilustracija
 CC

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić rekao je danas na 5. Energy market forumu, da je trenutna vlasnička struktura projekta ravnopravno je podijeljena između Plinacroa i HEP-a s intencijom da se kroz dokapitalizaciju 75 posto prepusti stranim tvrtkama, odnosno drugim investitorima, a da minimalno 25 posto ostane u hrvatskom vlasništvu.

Frančić je naglasio i da su konzultacije s budućim potencijalnim korisnicima LNG-a pokazale priličan interes što mu daje optimizam za uspjeh projekta.

"Krajem godine slijedi obvezujući korak nakon kojeg će nam biti poznati svi parametri i kada ćemo moći definirati situaciju. Vjerujem da ćemo u 1. kvartalu sljedeće godine potpisati ugovore s potencijalnim korisnicima”, rekao je.

Na raspisane natječaje za nabavu FSRU broda kapaciteta od 140.000 do maksimalno 260.000 kubika, te izgradnju pristana, odaziv je dobar, rekao je, odnosno da je pristiglo dovoljno kvalitetnih ponuda. Za dva tjedna bit će realiziran i drugi krug i jednog i drugog natječaja za prikupljanje obvezujućih ponuda.

Vezano uz financijsku konstrukciju izgradnje plutajućeg krčkog LNG terminala, Frančić je rekao da će 30-ak posto osigurati Europska komisija, dok će ostatak namaknuti sadašnji i budući vlasnici. Dio će se financirati kreditima.

"Sve aktivnosti moramo završiti do kraja prvog kvartala 2018. Tada donosimo konačnu investicijsku odluku", zaključio je Frančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:32