ZNAKOVI OPORAVKA TRŽIŠTA KAPITALA

Zagrebački Crobex među deset najbrže rastućih burzovnih indeksa u svijetu

Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebačka burza u posljednja je tri mjeseca među 10 vodećih burzi u svijetu po rastu vrijednosti indeksa. Pokazuju to novi podaci Financial Timesa i Bloomberga, čiji su analitičari ocjenjivali stanje na vodećim svjetskim tržištima kapitala.

Prema tim podacima, vrijednost Crobexa, indeksa Zagrebačke burze, u posljednja je tri mjeseca porasla 10,18 posto. Po tome, hrvatsko se tržište kapitala smjestilo na osmo mjesto na svjetskoj ljestvici, iza burze u Beču, a ispred burze u Limi, peruanskoj prijestolnici. Naravno, rast vrijednosti indeksa Zagrebačke burze ne može se uspoređivati sa skokom koji su u zadnja tri mjeseca imali indeks burze u brazilskom Sao Paulu, ili u tradicionalnom financijskom središtu Dalekog istoka, Hong Kongu, no svakako je ohrabrujući. Toga je svjesno kako vodstvo Zagrebačke burze, tako i investitori i brokeri.

- Vijest da smo među prvih 10 burzi u svijetu po rastu indeksa je odlična! Na tržištu je sada veća likvidnost, koja će dijelom anulirati slabe promete iz prve polovice godine, razlog kojima je uglavnom uvođenje poreza na kapitalnu dobit, koji je na snagu stupio 1. siječnja. U svakom slučaju, sada se osjeća veća aktivnost ulagača - kazala nam je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze.

Brokerski optimizam

I u brokerskim krugovima ističu kako se hrvatsko tržište kapitala diglo iz letargije. To se vidi i po kretanju vrijednosti Crobexa, koji je ponovno iznad psihološke granice od 1800 bodova.

- Na hrvatskom tržištu kapitala proteklih se mjeseci svakako osjeća živost. Crobex je u zadnja tri mjeseca ojačao za skoro 300 bodova - ocjenjuje Goran Vorkapić, broker Addiko Banka.

- Naše su dionice u zadnje tri, četiri godine bile prilično podcijenjene i zanemarene, a strani su investitori zaobilazili naše tržište kapitala. No, u Hrvatskoj je krenuo gospodarski rast, koji je iznad očekivanja, pa i Zagrebačka burza reagira na to - kaže Tonči Korunić, partner u Intercapitalu.Osim ubrzanja gospodarskog rasta, koji je u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio do jučer još nezamislivih 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na kretanja na Zagrebačkoj burzi, slažu se naši sugovornici, utječe i politička situacija. Tek završeni izbori, naime, otklonili su do jučer dominantnu neizvjesnost, koja se odražavala i na ponašanje investitora.

- Razloge veće aktivnosti ulagača možemo tražiti i u nešto većoj političkoj stabilnosti nego prije mjesec dana, budući da se očekuje formiranje stabilne Vlade i ubrzanje privatizacije, kao i jačanje gospodarskog rasta. I potezi same Zagrebačke burze pridonose jačanju našeg tržišta kapitala - napominje I. Gažić, posebno ukazujući na nedavno preuzimanje Ljubljanske burze, zatim, na poticanje izlistavanja malih i srednjih poduzeća na burzi, kao i na izlistavanja dionica same Zagrebačke burze na burzi.

Utjecaj politike

- Na Zagrebačku burzu se odražava i vjerojatnost formiranja nove Vlade, koja će imati pro-biznis orijentaciju - poručuje Korunić.

Dodaje kako se od nove garniture u Banskim dvorima očekuje da ubrza privatizaciju, i to upravo preko burze. U tom kontekstu, ističe kako bi trebalo realizirati stare ideje o izlistavanju dionica HEP-a i HAC-a na Zagrebačkoj burzi. To bi, opći je dojam, stvorilo nove ulagačke prilike, te bi potaklo bolje upravljanje tim kompanijama. Ipak, glavne razloge jačanja Crobexa, čini se, treba tražiti u sve većem interesu stranih ulagača za ulaganjima u dionice hrvatskih kompanija. U fokusu su im posebno, napominju brokeri, dionice HT-a, Valamara, Jamnice, Leda, Zvijezde, Atlantic Grupe, Adrisa i drugih uspješnih kompanija.

Vidi se to i po podacima o trgovanju od 1. lipnja do 14. rujna, koje smo dobili od Zagrebačke burze. Prema njima, u protekla tri i pol mjeseca najviše se, kako je već uobičajeno, trgovalo dionicama HT-a, na kojima je u tom razdoblju ostvaren promet od gotovo 91,9 milijuna kuna. Slijedi Valamar Riviera, s ukupnim prometom u zadnja tri i pol mjeseca većim od 65,1 milijun kuna. Za njima dolaze dionice Adrisa, Podravke, Imperiala, Leda, Atlantica, Ericssona Nikole Tesle i AD Plastika. Kada je, pak, riječ o rastu vrijednosti pojedinih dionica u zadnja tri i pol mjeseca, najveći skok, 41,77 posto, imala je dionica rapskog Imperiala, dok je dionica Valamara u istom razdoblju ojačala 22,61 posto, AD Plastika 15,18 posto, a HT-a 12,48 posto.

Viši prinosi

- I zbivanja na stranim tržištima odražavaju se na Zagrebačku burzu, budući da mi ovdje ulagačima ipak nudimo više prinose - poručuje Korunić.

- I domaćim i stranim investitorima na radaru su najbolje dionice - napominje i Vorkapić.

Zbog svega toga, nije mali broj onih koji vjeruju da je ovo tek početak trenda oporavka tržišta kapitala u Hrvatskoj, iza kojeg su godine recesije i stagnacije.

- Mislim da je ovo početak jednog velikog trenda, koji će se nastaviti u naredne dvije ili tri godine, dok bude trajala i ekspanzivna monetarna politika u Hrvatskoj i Europi - zaključuje Korunić.

No, puno će toga ovisiti kako o tome što će se zbivati na domaćem terenu, tako i u okruženju. Ovisit će, ponajprije o dinamici gospodarskog oporavka Hrvatske, što je usko vezano uz reforme koje će nova Vlada morati provoditi. Naglasak će posebno biti na privatizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:47