OTKRIVAMO

Cijela Hrvatska uskoro pod video nadzorom

Kamere u Zagrebu već zabilježile 20.000 prometnih prekršaja, na redu su Split, Rijeka, Osijek...

Big Brother je tu, i nikamo ne ide. Kamera za nadzor prometa, postavljenih u 2012. samo u Zagrebu na čak 40 mikrolokacija bit će samo još više. I to ne samo u metropoli, nego i u Splitu, Rijeci, Poreču...

Zapravo, u svim malo većim hrvatskim gradovima, jer su apsolutno svi zainteresirani za sustav videonadzora koji odgaja vozače i dokazano smanjuje broj prekršaja za više od 50 posto... Najava je to Mate Kraljevića, nekadašnjeg direktora Zagrebparkinga, a danas voditelja zagrebačkog sektora za prometno redarstvo.

Može mu se vjerovati, jer je riječ o prvom čovjeku projekta koji će do kraja godine, nakon čitavog niza pokušaja pravnog osporavanja, na ulice metropole ipak donijeti 225 kamera na čak 75 lokacija.

A koliko god to nekima ne bilo po volji, sva je prilika da će moderan sustav videonadzora, po uzoru na Zagreb, za koju godinu zaživjeti baš u svakom kutku Hrvatske. Razlog je jednostavan – videonadzor gradovima nudi izvrsnu mogućnost punjenja proračuna.

Tome u prilog govori i broj kazni ispisanih u Zagrebu. Zahvaljujući kamerama, u samo 10 mjeseci ispisano ih je čak 20.000, iako ih je još u srpnju bila postavljena tek šačica. A to obećava da će se ulaganje od 16 milijuna kuna, financirano najviše prometnim kaznama, isplatiti već za tri godine. Ponovno prometnim kaznama.

Makar kažnjavanje, odnosno punjene proračuna, kaže Kraljević, nije cilj videonadzora. Jedina dobra vijest je zasad što se kažnjavaja samo pogrešno parkiranje, no već 2013. snimkama bi se trebala početi koristiti i policija , koja može kažnjavati i prolazak kroz crveno, vožnju u suprotnom smjeru, prelazak preko pune linije...

Kamere automatski otkrivaju prekršitelje

Kamere automatski upozoravaju prometne redare na nepropisno parkiranje nakon što vozilo tri minute stoji na mjestu, a vide i druge prekršaje poput prelaska preko pune linije, no oni će se kažnjavati tek kada se u sustav umreži policija. Ipak, zagrebačko prometno redarstvo već je poslalo policiji zahtjev da im se prošire ovlasti i omogući pisanje kazni za dva prekršaja koje kamere jednostavno mogu detektirati – blokiranje prometa u križanju (kazna 1000 kuna), te vožnju po žutoj traci (kazna 500 kuna).

Lijek protiv kažnjavanja zasad postoji

Na snimkama nadzornih kamerama jasno se vide lica vozača, no prometni redari od toga nemaju baš nikakve koristi – za razliku od policije, nemaju ovlasti koristiti te snimke u postupku. Zato kazne sadržavaju i obrazac u kojemu se traži odavanje imena prekršitelja, a sve pada u vodu kad lukavi vlasnici navedu imena nepostojećih rođaka iz inozemstva ili čak desetak članova obitelji koji su mogli upravljati autom. Tako su ispunili zakonsku dužnost (za neodavanje imena propisana je kazna 2000 kn), ali i onemogućili naplatu kazne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:19