BIVŠI SAVEZNICI SAD SU NAJVEĆI PROTIVNICI

OTKRIVAMO, Ovo je SDP-ov plan osvajanja pet ključnih centara na lokalnim izborima!

Uspiju li zadržati vlast u najjačim dijelovima države, u SDP-u, ali i Vladi, proglasit će se pobjednicima
Zagreb, 141112.Sabor.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora koja je pocela s aktualnim prijepodnevom na kojoj su zastupnici postavljali pitanja vladi.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Malo više od četiri mjeseca prije lokalnih izbora u SDP-u su definirani glavni ciljevi predstojeće kampanje. Za vladajuću stranku i premijera Zorana Milanovića situacija je daleko od idealne. Od velikih gradova pobjeda je potpuno izvjesna samo u Rijeci, a sve ostalo je pod jako debelim upitnikom.

Bandićevi aduti

U prvom redu, otvoreno je pitanje može li Rajko Ostojić pobijediti Milana Bandića u Zagrebu, što postaje glavna tema predstojeće kampanje.

U vrhu SDP-a su uvjereni u Ostojićev trijumf. Ostojić spada među najpopularnije političare u Hrvatskoj, a po svojem habitusu obraća se puno širem biračkom tijelu od onoga koje redovito glasa za SDP. Sada će to morati i pokazati, što neće biti lako protiv Bandića koji ima širok krug pobornika. Ostojićev posao bit će okupljanje onog svjetonazorski dominantnog dijela Zagreba - od redovitih birača SDPa i HNS-a, mlade i urbane populacije do onih koji su 2009. glasali za Josipa Kregara, tadašnjeg Bandićeva oponenta.

Financijski centri

Ali pobjeda u Zagrebu tek je vrh lokalne kampanje kojom SDP (uglavnom u koaliciji s HNS-om) želi osvojiti najurbanije, kao i financijski-razvojno najvitalnije hrvatske gradove i regije. Bez podcjenjivanja ostalih, kampanja će se koncentrirati na pet-šest gradova i podjednak broj županija.

Zato su u SDP-u 90 posto energije odlučili usmjeriti na tri najvažnije točke idućih izbora: Zagreb, Split i Rijeku. Plus još Istarska, Međimurska, Sisačka i Primorsko-goranska županija, Dubrovnik, Šibenik, Sisak, Veliku Goricu i Pulu.

Na prošlim lokalnim izborima SDP je osvojio najviše glasova u urbanim sredinama: tako je Milan Bandić u prvom krugu osvojio 48 posto, Vojko Obersnel je u Rijeci trijumfirao već u prvom krugu sa 58 posto osvojenih glasova, Ranko Ostojić je u Splitu dobio 34 posto (u drugom je poražen od Željka Keruma), a Josip Vrbošić u Osijeku 15,2 posto. Nakon drugog kruga Bandić je postao zagrebački gradonačelnik, a uz pomoć SDP-a u Dubrovniku je pobijedio Andro Vlahušić, član Hrvatske narodne stranke.

Zadržavanje vlasti

Sada će morati pobijediti nekadašnje saveznike kao što su Bandić, Ivan Jakovčić, pa i Andro Vlahušić u Dubrovniku. Uspiju li zadržati vlast u najrazvijenijim dijelovima države, u SDP-u, ali i Vladi, proglasit će se pobjednicima lokalnih izbora.

ISTRA: Kajin glavni adut za rušenje IDS-a

SDP je u Istri odlučio podržati Damira Kajina. Iako se u javnosti stvarao dojam da je podrška Kajinu posljedica svađe Milanović - Jakovčić, u stvarnosti se radi o puno dubljem projektu. Milanović sigurno ne bi stao iza Kajina da nije raspolagao rezultatima istraživanja koja pokazuju uvjerljivu prednost IDS-ova disidenta u odnosu na Valtera Flegu, iza kojega stoji Nino Jakovčić. U prvom krugu Kajin osvaja 44, a Flego 21 posto, što odluku SDP-a pokazuje kao racionalnu.

U slučaju Kajinove pobjede, SDP će prvi put efektivno sudjelovati u vlasti u Istri i već je odlučeno da će dožupan zadužen za gospodarstvo postati Danijel Ferić, aktualni direktor Hrvatske lutrije. Poslije Zagreba, Istra je u ekonomskom smislu najjača hrvatska regija i zato je strateški iznimno bitna.

GRAD ZAGREB: Ostojić dostojan protivnik Bandiću

Pobjeda u Zagrebu definitivno je glavni cilj SDP-a na lokalnim izborima, ali čak ni izbor Rajka Ostojića ne garantira trijumf nad Milanom Bandićem. Za sadašnju situaciju odgovorno je vodstvo stranke, koje je dopustilo kandidaturu Davora Bernardića, premda je od samog početka bilo vidljivo da je vrlo upitno može li on privući birače.

Bernardić, jednostavno, još nije kapacitiran za odgovornije političke uloge, što su znali i u vrhu SDP-a, ali istovremeno su vjerovali da je Bandić tako kompromitiran da konačno mora pasti u svibnju 2013. godine. Bila je to pogrešna procjena. Sada štetu mora popraviti Rajko Ostojić i u vrhu stranke vjeruju u pozitivan ishod. Milanović i Ostojić su dogovorili glavne točke predizborne kampanje, koja bi se trebala intenzivirati već potkraj siječnja. Na proljeće bi Rajko Ostojić morao prestići Bandića i steći prednost već u prvom krugu.

DUBROVNIK: Optuženi Vlahušić nije im poželjan

Još početkom jeseni u SDP-u je donesena odluka o izlasku na izbore s Nikom Šaljom, aktualnim dogradonačelnikom. Tadašnja je anketa pokazala da u drugi krug ulaze Šalja i Dubravka Šuica, dok Andro Vlahušić ispada iz utrke. Isto tako, u drugom krugu pobjeđuje Šalja i u tom bi slučaju SDP dobio Dubrovnik.

Vlahušić je u međuvremenu osuđen na uvjetnu kaznu, tako da više nema nikakvih izgleda da SDP ipak podrži sadašnjeg HNS-ova gradonačelnika. U postojećim okolnostima Dubrovnik postaje jedan od najprimamljivijih ciljeva: središte je ekskluzivnog turizma i u svjetskim okvirima najpoznatiji grad u Hrvatskoj. Dva jaka argumenta za odluku da stranka uloži maksimalan apor za pobjedu tamo.

SPLIT: Spas u koaliciji s don Ivanom Grubišićem

Kada su u proljeće 2012. odlučili kao kandidata istaknuti Ivu Baldasara, u SDP-u su pošli od premise prema kojoj u Splitu trebaju ponuditi nekoga tko je antipod Željku Kerumu. Baldasar to svakako jeste, ozbiljan, poslovni čovjek, uz kojega se nikada nisu vezale afere. Problem je taj što je Baldasar dosadan i neaktivan i gotovo bez izgleda da postane gradonačelnik. Preciznije, ako se don Ivan Grubišić bude kandidirao za gradonačelnika, SDP očekuje fijasko i izlaz će tražiti tek u postizbornoj koaliciji u Gradskom vijeću. Ako, pak, Grubišić odustane, i dalje je pitanje ima li Baldasar šanse protiv Anđelke Visković, pa čak i HDZ-ova vjerojatnog kandidata Šimuna Anđelinovića. Izvjesni izborni poraz u Splitu posljedica je dva desetljeća loše kadrovske politike.

OSIJEK: Grad u kojem su se pomirili s porazom

Jedini grad u kojem SDP i HNS unaprijed ne računaju na eventualnu pobjedu. Zato se nitko od važnijih koalicijskih političara nije ni gurao u gradonačelničku utrku, već će tu ulogu vjerojatno prepustiti Ivici Vrkiću.

U Milanovićevoj političkoj filozofiji Osijek nema pretjeranu važnost.

Po veličini četvrti hrvatski grad nalazi se u groznoj neimaštini i bez veće perspektive za napredak u idućih nekoliko godina.

U takvim okolnostima Osijek predstavlja politički epicentar Glavaševa HDSSB-a, uz prilično utjecajne HDZ i HSP.

Vladajuća koalicija pokušat će zadržati Vukovar, gdje vlada gradonačelnik Željko Sabo (SDP), i još neke slavonske gradove, a Osijek je u drugom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29