ZRAČNA LJUBAV

VIDEO: OVIH 36 SEKUNDI FILMA SNIMALI SU 10 DANA Pogledajte nevjerojatan čin parenja pčela

U novom filmu 'In More Than Honey', koji istražuje globalnu krizu izumiranja pčela, režiser Markus Imhoof prvi puta je koristio mini-helikoptere s mini-kamerama, piše The Guardian. Snimanje parenja trajalo je 10 dana da bi dobili 36 sekundi snimke, 'Naš najučinkovitiji trik je strpljenje ", kazao je Imhoof.

A kako se pare pčele?

Ukratko: Parenje se obavlja kad je pčelinja zajednica u najboljem razvoju. Mlada, novoizležena matica pari se u dobi od 8 do 10 dana. Zrela za parenje izlazi iz košnice i obavlja let u trajanju 15 - 20 minuta.

Trutovi kreću u potragu za maticom. U prirodi se skupljaju na posebnim mjestima na koja dolazi matica. Ona ih privlači izlučivanjem feromona.

Parenje se obavlja u zraku. Trut obuhvati maticu s gornje strane, a zadak savine prema dolje i naprijed te tako dio svog spolnog organa ubaci u spolni organ matice. Tada se trutova cijev za parenje preokrene, nutarnja strana postane vanjska, a svu količinu muških spolnih stanica ubaci u spolni organ matice . Poslije parenja trut pada kao paraliziran i ugiba, matica sama odleti dalje.

Matica se pari prosječno oko 8 - 9 puta, tijekom jednog leta, više letova istog dana ili tijekom više dana. Broj parenja ovisi o količini sjemena koju trut da matici i o količini muških spolnih stanica u sjemenskoj vrećici matice.

Znak parenja je dio spolnog orana truta koji visi iz matice, njega pčele u košnici uklone. Tijekom parenja ne događa se istovremeno i oplodnja jajeta. Muške spolne stanice odlaze u sjemensku vrećicu.

Osjemenjena matica ostaje u košnici, troma je i polako s kreće. Parenje se ne može odvijati u zatvorenom prostoru, u košnici.

Zanimljivo je da se matica može osjemeniti i na umjetan način, uštrcavanjem muških spolnih organa u spolni organ matice posebnom spravom u laboratoriju.

Više o zanimljivostima iz životinjskog svijeta čitajte u našoj rubrici KUĆNI LJUBIMCI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:59