KRŠENJE PRIVATNOSTI

SLIKE GOLE VOJVOTKINJE Kate i princ William podnijeli tužbu protiv časopisa 'Closer'

 AP

NANTERRE - Kate Middleton i princ William podignuli su u ponedjeljak na sudu u francuskome gradu Nanterreu tužbu protiv časopisa Closer koji je objavio fotografije vojvotkinje od Cambridgea u monokiniju, a preuzeli su ih dosad po jedan irski i talijanski časopis.

Tužba zbog "kršenja prava na privatnost" podnesena je protiv jednog ili više fotografa koji su snimili britanski par u privatnoj rezidenciji na jugu Francuske, ali i protiv medija koji su snimke objavili.

Odvjetnik Aurelien Hamelle, branitelj britanskog modnog dizajnera Johna Galliana kojemu se sudilo u Parizu zbog rasističkih izjava, zastupa britanski prinčevski par koji bi već u ponedjeljak navečer trebao doznati hoće li sud zabraniti objavu fotografija.

Par traži da francuski časopis Closer dobije zabranu ponovnog tiskanja fotografija, uključivo na internetu.

Closer, koji sočnim reportažama prati poznate i slavne, objavio je u petak petnaestak fotografija bračnoga para koji se sunča na terasi, a nekoliko je snimaka vojvotkinje u toplesu.

Francuski zakon o zaštiti privatnog života vrlo je strog, no zabrane nekih novina ili povlačenje iz prodaje izuzetno su rijetki u toj zemlji.

Buckinghamska palača od petka pokušava spriječiti širenje fotografija Kate Middleton golih grudi, a dosad je snimke preuzeo irski dnevnik Irish Daily Star u subotu te talijanski tjednik Chi u ponedjeljak.

Britanski tisak nije objavio nijednu snimku.

Closer i Chi dio su izdavačke tvrtke Mondadori, bivšeg talijanskog premijer Silvija Berlusconija i njegove obitelji. Mondadori je svoju odluku obrazložio obranom slobode tiska.

Za Laurence Pieau, glavnu urednicu Closera, u snimkama nema ništa šokantno jer "fotografije prikazuju mladu ženu kako sunča gole grudi, a takvih ima na milijune po plažama diljem svijeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:24