LUKSUZ NA JADRANU

NEDJELJNI DOZNAJE U Dubrovniku se gradi hotelski kompleks vrijedan pola milijarde kuna!

Nakon šest godina borbe s birokracijom i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, poznati hotelijer Anđelko Leko pokreće svoju najveću investiciju - luksuzni megakompleks kod Dubrovnika

Projekt obnove triju hotela u Župi dubrovačkoj, ukupno vrijedan više od pola milijarde kuna, nakon dugih šest godina zastoja zbog imovinsko-pravnih poslova i problema s donošenjem urbanističkih planova, napokon se počeo realizirati.

Investitor je tvrtka HUP Zagreb, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata i poznatog hotelijera, 79-godišnjeg Anđelka Leke, koji je 2004. preko Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio Hotele Mlini i Hotele Srebreno koje je poslije preimenovao u Hotele Dubrovačka rivijera.

Novi interijeri

Hotel Astarea i Hotel Mlini i sada rade s tristotinjak smještajnih jedinica, međutim objekti su na razini tri i dvije zvjezdice, većina portfelja je izvan uporabe jer su objekti devastirani tijekom Domovinskog rata, pa je tako dugo godina to područje nedaleko od turističkog bisera Dubrovnika imalo imidž nekvalitetnog odredišta. Uz dosadašnja ulaganja od 175 milijuna kuna, te dodatnih 360 milijuna kuna, do 2014. ova će destinacija umjesto 446 imati 735 smještajnih jedinica s više od 1500 postelja, a svi će kapaciteti biti na razini četiri i pet zvjezdica.

Tako će Hotel Astarea tržišno biti na razini četiri zvjezdice. U sklopu kompleksa izgradit će se vanjski bazen uz koji će se rekonstruirati novi ugostiteljski objekti, apartmani - Vila Lučić te popratni sportsko-rekreativni sadržaji.

U samom hotelu znatno će se izmijeniti interijer, a tehničkim izvedbama trebao bi biti i energetski učinkovit. Uz ostalo, uredit će se unutarnji bazen, zamijenit će se kompletna stolarija, renovirati sobe i kupaonice, a cijeli hotel imat će besplatan Wi Fi.

Uz hotel, renovirat će se i bungalovi i paviljoni, tako da će se ti objekti pretvoriti u ekskluzivne apartmane s četiri zvjezdice. Umjesto dosadašnjih 66 smještajnih jedinica, ovi će objekti imati 36 novih smještajnih jedinica visoke kvalitete, usklađenih s modernim trendovima i potrebama turističkog tržišta. U skladu s planom uređenja Astaree obnovit će se i depadansa Studenac.

Sasvim druga priča bit će s hotelom Mlini, koji sada ima samo dvije zvjezdice. Cijeli objekt će se, naime, srušiti i izgraditi novi. Novi hotel bit će kategorije četiri zvjezdice, kapaciteta do 100 smještajnih jedinica, visokokvalitetnih i opremljenih soba i apartmana s manjim restoranom i pripadajućom kuhinjom, lobby barom i recepcijom te velikom vanjskom terasom koja će se protezati na novoformiranom trgu koji će biti otvoren prema moru te će sa starom jezgrom činiti jedinstvenu cjelinu i stvoriti bolji vizualni i funkcionalni doživljaj Mlina.

Drugačiji turizam

Na mjestu hotela Orlando, koji je devastiran tijekom Domovinskog rata, također će se izgraditi novi hotel s četiri zvjezdice, iako će prema minimalnim tehničkim uvjetima biti i za kategoriju više jer će sobe biti nešto prostranije. Hotel će imati 244 sobe i 16 apartmana, kongresni centar, unutarnji i vanjski bazen, wellness i spa centar, restorane i barove te druge komercijalne sadržaje. Cilj je da hotel bude resort-kongresni i da goste privlači cijele godine. Uz hotel Orlando planira se izgraditi i poslovno-garažni objekt. Ta će građevina formirati javni trg na svojoj južnoj strani. U objektu se uz trgovački centar planira izgraditi i 20 luksuznih apartmana te garaža kapaciteta do 70 parkirnih mjesta.

Za malo bogatiju klijentelu, pak, obnovit će se vile Srebrenka, Supetar, Jadranka, Lovorka i Borovka koje su tijekom Domovinskog rata potpuno srušene.

Plan je izgraditi 19 luksuznih apartmana, dva restorana i objekte sa zabavnim sadržajima za djecu. Vile su zaštićeno kulturno dobro i preuređuju se tako da ne naruše sadašnju vizuru Srebrenog.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:22