SADA JE STABILNO

DRAMA NA IGRALIŠTU Gimnazijalac se srušio na satu tjelesnog: Život mu spasili profesorica, pedagog i brza intervencija Hitne!

Osamnaestogodišnji Imoćanin Mateo P. dugo će pamtiti današnji dan

Osamnaestogodišnji učenik Imotske gimnazije Mateo P. dugo će pamtiti današnji dan, ali će taj dan biti uvijek u mislima i njegovim profesorima, pedagogu, njegovim školskim kolegama. Dakako i dežurnoj ekipi Hitne medicinske pomoći iz Imotskog koja je brzim izlaskom na teren spasila jedan mladi život, javlja Slobodna Dalmacija.

Naime, Mateo se za vrijeme sata tjelesno-zdravstvene kulture na školskom igralištu jednostavno stropoštao na zemlju. Njegove kolege i profesorica Gaby Škeva odmah su dotrčale do njega.

- Vidjela sam odmah da nešto nije u redu. Okrenula sam ga na bok, bio je u nesvijesti, a kada sam mu opipala bilo na vratu uhvatila me panika. Odmah sam počela masirati mu srce, no kako se nije pomicao, a đaci su bili u panici, otrčala sam u školu tražiti pomoć od bilo koga. Naišla sam na pedagoga Antu Baću Ćapina i velim mu: "Ante, učenik mi je u nesvijesti, trčimo na teren!" Baća i ja odmah smo mu počeli davati umjetno disanje, masažu, netko je pozvao i Hitnu, i stvarno, njihova dežurna ekipa stigla je iznimno brzo - riječi su profesorice Gaby Škeva.

Matea su tada preuzeli djelatnici Hitne - dežurni liječnik Mate Kasalo, medicinska sestra Gordana Galić, a pomogao im je i vozač Ivan Tolić.

- Vidio sam da je situacija krajnje ozbiljna, prikopčali smo dječaka na respirator i u samom vozilu masirali mu srce. Na Hitnoj smo ga spojili na umjetna pluća te u kritičnom, ali stabilnom stanju odmah prevezli u Split u bolnicu - veli nam dr. Mate Kasalo.

Sva sreća da je tako bilo, Mateo je primljen na hitni kardiološki odjel i njegovo stanje je stabilno, a ono najvažnije, izvan životne opasnosti je.

- Htio bih zaista istaći jednu vrlo bitnu stvar, a to je poznavanje davanja hitne pomoći od ljudi koji su često u kontaktima sa ljudima, u ovom slučaju djecom. Poznavanje masaže, davanje umjetnog disanja od strane navedenih djelatnika imotske gimnazije bilo je u ovom slučaju vrlo bitno. Našim dolaskom upotpunili smo najhitniji proces oživljavanja dječaka i jedan mladi život je spašen. Zato i naš apel da je edukacija iz pružanja hitne pomoći vrlo bitan čimbenik u općem obrazovanju svakoga čovjeka - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju dr. Mate Kasalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:26