ŠTO DONOSE KONZOLE OSME GENERACIJE

Igre više neće dolaziti na diskovima, a kontroleri će izgledati kao tableti

Dok Sony i Microsoft još uvijek ne žele otkriti ništa o tome kada će na tržište izbaciti i kako će izgledati nove verzije njihovih megauspješnih igraćih konzola PlayStationa, odnosno Xboxa, Nintendo je prvi iz tog velikog trimjumvirata koji je odlučio iz sedme generacije konzola prijeći u osmu.

Naime, željno iščekivani Nintendo Wii U će 18. studenoga u Americi i 30. studenoga u Europi zamijeniti svog prethodnika Nintendo Wii, a razlikovat će se u mnogo više stvari nego što je jedno slovu u nazivu. Kad je riječ o hardveru, Wii U bitno je poboljšan i za razliku od prethodne inačice možda će imati šanse nositi se s novim verzijama PlayStationa i Xboxa. Uz višejezgreni glavni procesor imat će AMD-ov grafički procesor, 2 GB RAM-a, 8 GB memorije u osnovnoj i 32 GB u premium verziji te će napokon podržavati 1080p video.

Novost u kontroliranju

Imat će sve standardne fizičke izlaze, no najveća novost kod novog Nintenda ipak je u načinu kontroliranja; iako će zadržati mogućnost upravljanja Wii Remote Plusom, Wii Nunchukom i ostalim dodacima dobro poznatim sa starog Wiija, nova konzola dobiva dva nova kontrolera. Prvi i glavni je Wii U GamePad, koji ima ugrađen zaslon osjetljiv na dodir i može replicirati ono što se prikazuje na TV ekranu. Ima ugrađen akcelerometar, žiroskop, dva analogna kontrolera, senzorsku traku, kameru i mikrofon. Wii U Pro Controller nešto je klasičniji i ima dobre, stare “gljive”, gumbe i poluge, a tu je zbog tradicionalnije kaste igrača. U Europi će osnovni Wii U koštati 299 eura.

U međuvremenu, Sony je softverašima odaslao developer kitove za PlayStation 4, baš kao i Microsoft za svoj Xbox 720.

Prodaja preko clouda

Konzole bi na tržište trebale doći najranije potkraj 2013., a vjerojatnije tijekom 2014. godine i ne zna se baš mnogo toga o njima, pa čak ni hoće li se zvati onako kako se očekuje. No, zato su tu uvijek glasine. Pa se tako nagađa da će Xbox 720 imati Blu-Ray drajv, podržavati 1080p 3D igre i filmove. PlayStation 4 također bi trebao koristiti Blu-Ray (iako je intencija eliminirati fizičke medije i sve igre prodavati preko clouda). Standardna verzija imat će 256 GB memorije, AMD-ov A10 procesorsku jedinicu te će moći podržavati 1080p 3D igre na 60 fps.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:41