TAJNI PREGOVORI

Radimir Čačić našao spasioca: Riječki 3. maj prodat će kineskoj korporaciji

Nacrt azijskog plana: Jiangsu Nordic Investment Management uložio bi 90 milijuna dolara, ali i doveo 200 Kineza koje bi poslu obučavali hrvatski radnici
 Sopta/CROPIX

U Ministarstvu gospodarstva u strogoj diskreciji vode se intenzivni pregovori s novim potencijalnim kupcem riječkog brodogradilišta 3. maj. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o kineskom Jiangsu Nordic Investment Managementu, čiji su predstavnici predvođeni izvršnim direktorom Yu Hongom u zadnjih godinu i pol dva puta boravili u 3. maju, primio ih je i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač te predsjednik Ivo Josipović.

Ozbiljni razgovori

Kako je u to vrijeme natječaj već bio zaključen, a Končareva Jadranska ulaganja već prihvaćena kao kupac, Vlada se nije ni upustila u ozbiljnije razgovore s kineskim investitorima. Njih je u Hrvatsku doveo Ivica Nevzala, predstavnika TEŽ-a koji nam je u telefonskom razgovoru, nakon početnog odbijanja, ipak potvrdio da su njegovi kineski partneri u intenzivnim razgovorima oko akvizicije riječkog 3. maja koja će se, prema njegovim riječima, sigurno i dogoditi.

Detalje nije htio iznositi jer je, kaže, tako rečeno u Ministarstvu gospodarstva koje će tu vijest plasirati u javnost nakon što se postigne konačni dogovor.

Sastanak s Popijačem

Predsjednik Uprave 3. maja, Edi Kučan, kaže da on nema informaciju s kime Vlada trenutno pregovara, no potvrdio je da je delegacija spomenutog investicijskog fonda prije godinu dana bila u 3. maju, gdje se osim s vodstvom sastala i s radničkim predstavnicima.

- Tada su rekli da su spremni uložiti 90 milijuna američkih dolara, za što će priložiti i adekvatna bankovna jamstva. Točno je i da sam ih ja osobno odveo do bivšeg ministra Popijača, a 3. maj im je dao i garanciju za ishođenje poslovne vize s kojom su i došli u Hrvatsku. Rekli su nam da se oni pojavljuju samo kao investitor u ime jedne jake kineske brodograđevne grupacije, no više detalja nisu iznosili - kaže Kučan.

Poslovna politika

Predsjednica Radničkog vijeća, Nada Jelinić Starčević, skeptična je prema toj priči jer kaže da ta ekipa na nju nije ostavila dojam ozbiljnih investitora.

- Kada smo ih pitali zašto se nisu javili na međunarodni natječaj nego dolaze nakon što je zatvoren, rekli su da je to njihova poslovna politika - da se uvijek pojavljuju na kraju i od novog kupca preuzmu tvrtku.

Kineski fond

Rekli su također da bi u 3. maj doveli dvjestotinjak Kineza koji bi kod nas učili kako projektirati i graditi brodove. Osim toga, istražili smo i utvrdili da se investicijski fond takvog imena ne pojavljuje niti na jednoj od relevantnih kineskih burzi. Moguće je da je ipak riječ o ozbiljnim investitorima, no mislim da bi takvi onda u Hrvatsku na pregovore došli preko svog veleposlanstva, a ne uz naše poslovne garancije - rekla nam je Jelinić.

Inače, Yu Hong, izvršni potpredsjednik tvrtke Jiangsu Nordic Investment Management Co., rekao je da oni zastupaju najveći kineski investicijski fond China Investment Corporation koji upravlja sa 300 milijardi dolara kineskih rezervi za vanjsku trgovinu, a svojedobno je preuzeo i švedski Volvo.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:54