RADIJACIJA U OCEANU

SITUACIJA U FUKUSHIMI IZMIČE KONTROLI Nuklearka svaki dan proizvede oko 400 tona kontaminirane vode

This photo taken on August 6, 2013 shows local government officials and nuclear experts inspecting a facility to prevent seeping of contamination water into the sea at Tokyo Electric Power's (TEPCO) Fukushima Dai-ichi nuclear plant in Okuma, Fukushima prefecture. Japan will accelerate efforts to prevent more radioactive groundwater from seeping into the ocean at the crippled Fukushima nuclear plant, government officials said on August 7, as critics slam its operator's handling of the issue. JAPAN OUT AFP PHOTO / JAPAN POOL via JIJI PRESS
 AFP

Kriza u japanskom nuklearnom postrojenju Fukushima nije završila, upozorila je organizacija za nadzor djelatnosti vezane za nuklearnu energiju u toj zemlji, dodavši kako je situacija ‘nestabilna’. Direktor organizacije Shunichi Tanaka optužio je operatora nuklearke, kompanju TEPCO, za loše upravljanje tijekom krize. Dodao je i kako je možda nemoguće izbjeći curenje kontaminirane vode u ocean.

Najnovije vijesti o problemima s japanskim postrojenje stigle su dan prije objave vladinih planova o operaciji za spašavanje i 'čišćenje' kaosa koji je nastao zbog nastavka problema s radioaktivnim curenjem iz postrojenja. Osim toga, kompanija TEPCO je objavila kako su razine radijacije kraj jednog od rezervoara 18 puta veće od dosad procijenjenih.

Ipak, prema procjeni organizacije za nadzor i riječima njenog direktora Tanake, vijest o tome da je radijacija tako visoka da bi mogla biti smrtonosna za radnike nakon četverosatnog izlaganja, ipak su pretjerane.

Japan, naime, i dalje ima problema s curenjem kontaminirane vode iz postrojenja, kako je već objavljeno. Oštećenja postrojenja nakon tsunamija 2011. dovela su do potrebe da se stalno pumpa voda kako bi se hladili reaktori. To, pak, proizvodi oko 400 tona kontaminirane vode svakog dana. Otkriveno je kako jedan rezervoar još curi i kako su pronađena nova mjesta curenja. Ti najnoviji problemi opasniji su od svih koji su se pojavili nakon katastrofe koja je zbog tusnamija zadesila Fukushimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:31