SVAĐA OKO SUDBINE SISAČKE BOLNICE

'Ministar zdravlja zaustavlja projekt razvoja bolnice što je uvod u njeno gašenje'

 EPH

SISAK – Ministar zdravlja Dario Nakić povukao je suglasnost i sudjelovanje države u projektu izgradnje središnjeg bolničkog paviljona u Sisku što znači zaustavljanje 150 milijuna kuna vrijednog projekta za kojeg je EU odobrila 85 posto sredstava, a država bi trebala dati samo 20 milijuna. Župan Ivo Žinić, a županija je odnedavno ponovo osnivač, odnosno vlasnik Opće bolnice Sisak, šutke prelazi peko toga i slaže se ministrovom idejom da se projekt revidira, te da se cijela procedura ponovo provede. To znači gubljenje vremena i vjerojatno je uvod u gašenje bolnice u Sisku kojoj gravitira 172.000 ljudi i prema javno-zdravstvenom standardu jedna je od najboljih regionalnih bolnica u Hrvatskoj. Rekao je ovo u četvrtak u Sisku dr. Miroslav Dubovečak, smijenjeni sanacijski upravitelj bolnice u Sisku. Optužio je svojeg nasljednika na čelu bolnice, dr. Tomislava Dujmenovića, da je na tu poziciju došao po političkoj liniji, da je ljuta trava jer je član HSP Ante Starčevića. Rekao je kako je dr. Dujmenović bio predsjednik bolničkog upravnog vijeća u vrijeme bivše županice Marine Lovrić Marzel i bivšeg ravnatelja bolnice dr. Damir Pahića koji je osuđen zbog zloporabe položaja.

Dubovečakov zamjenik dr. Ivica Marijetić rekao je kako mu je dr. Dujmenović dok je bio predsjednik Upravnog vijeća, prijetio kao predsjedniku Radničkog vijeća bolnice, da će mu se zbog borbe za prava zaposlenika osvetiti, te je upitao ima li se razloga sada bojati te osvete.Novi v.d. ravnatelja bolnice dr. Tomislav Dujmenović rekao nam je jučer kako još nije službeno imenovan ravnateljem, te da ne može govoriti s pozicije prvog čovjeka bolnice, a da optužbe dr. Marijetića uopće ne želi komentirati.

– Kao liječnik sisačke bolnice i stanovnik Siska mogu samo reći da podržavam svaki projekt razvoja bolnice kao i projekt izgradnje središnjeg paviljona i da će učiniti sve da se bolnica razvija i unapređuje zdravstvena zaštita stanovnika Županije. Župan Ivo Žinić rekao je jučer kako on nije vidio dopis kojim ministar Nakić prekida suradnju s bolnicom u projektu izgradnje Središnjeg paviljona, te da on nema informacije da se od toga projekta odustaje. Već sam razgovarao s ministrom o problemima bolnice ističući, kao i drugi župani, da županije ne mogu preuzeti bolnice tolikim dugovima, koji su veći nego prije programa sanacije zdravstva.

– Projekt izgradnje središnjeg paviljona bolnice u Sisku ide dalje, za taj sam se projekt spreman usprotiviti ministru zdravlja, rekao je jučer sisački župan. Dodao je kako o ovom projektu osim s ministrom zdravlja razgovara i s ministrom Tolušićem, zaduženom za povlačenje novca iz EU fondova. Sve pripreme za izgradnju paviljona su završene, 85 posto potrebnog novca odobrila je Europska unija, čak je izabran izvođač radova. Površina središnjeg paviljona iznosila bi oko 9.000 četvornih metara, a njegovom izgradnjom funkcionalno će se ostvariti regionalna bolnica na jednoj lokaciji, te riješiti pitanje hitnog prijama, dnevne bolnice, bolničke kuhinje i drugih prostora. Novi će prostor omogućiti i utemeljenje edukacijskog centra, a mogao bi prihvaćati i dio pacijenata iz Zagreba i drugih županija. Središnji bolnički paviljon bi toplim vezama bio povezan sa zgradom sadašnje Kirurgije s jedne, te zgradom nove Interne s druge strane, pojasnio je dr. Dubovečak. Rekao je da je planom predviđeno da će se paviljon izgraditi za 18 mjeseci, te da se boji kako sada od toga neće biti ništa, a strahuje i od mogućnost pokretanja spora zbog izgubljene dobiti od strane izabranog izvođača radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:18