MULJANJE NA MARKICAMA

'PROIZVOĐAČI CIGARETA PROPIŠAT ĆE KRV!' Linić optužio duhanske tvrtke da su pokradale državu i trpale sebi u džep

 Admir Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Markice na cigaretama više neće imati cijenu! Jedna je to od najvažnijih izmjena Zakona o trošarinama, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru.

Na taj su se manevar Banski dvori odlučili kako bi spriječili 'duhanski lobi' da zaobiđe poskupljenje cigareta i tako zakine državni proračun. Naime, prema neslužbenim informacijama iz Vladinih krugova, na svakom od posljednja dva povećanja trošarina na duhanske proizvode državna je blagajna bila zakinuta za oko 100 milijuna kuna.

'CIGARETE ĆE BITI SKUPLJE DO 1,6 KUNA' Linić stao u obranu pušača

Sama 'operacija' je provođena na sljedeći način: dan prije nego bi na Vladi bila odluka o povećanju trošarina na duhan, što je jedna od hrvatskih obveza prema EU, proizvođači cigareta bi podigao markice i cigarete još mjesecima puštao u promet po starim cijenama. I dok je kupcima to čak i odgovaralo, jer su cigarete plaćali jeftinije, napregnuti državni proračun trpio je gubitke. To se vidi i iz podatka da je rast prihoda od trošarina u prvih pet i pol mjeseci ove godine iznosio 37 posto, umjesto planiranih 46 posto. Time su, ocijenio je na sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić, zakidali državni proračun i punili vlastite džepove.

„Da bih to spriječio, ja sam u posljednja tri mjeseca osobno zabranio izdavanje markica. Sad idemo na to da će kod svake promjene morati popisati sve zalihe. Markice više neće sadržavati vrijednost, bit će to samo trošarinske markice bez vrijednosti. Tako nas više neće potkradati“, poručio je Linić.

„Teške riječi. Je li to delikt ili samo lukavo ponašanje?“, zapitao je premijer Zoran Milanović Linića.

„Lukavo ponašanje“, kratko mu je odgovorio Linić.

„Onda birajmo riječi“, odvratio mu je premijer.

Inače, prema neslužbenim informacijama, duhanski lobi je u Ministarstvu financija najvjerojatnije imao svoje doušnike koji su ga uredno obavještavali o planiranom povećanju trošarina. U Vladi se sad uzdaju u Carinu, koja će od 1. srpnja dobiti nove ovlasti, a jedna od glavnih funkcija bit će joj prikupljanje trošarina, i to na terenu. Drugi adut Ministarstva financija trebale bi biti inventure, koje će se morati raditi uoči svakog poskupljenja.

„Bile su to pristojne zarade. A sada su dobili promjene sustava, gdje će krv propišati i morati odgovarati za inventure, imati s njima problema i morat će zbog njih odgovarati“, plastično nam je pojasnio izvor iz Ministarstva financija, koji je želio ostati anoniman, što proizvođače cigareta očekuje nakon što saborski zastupnici prihvate Vladin prijedlog izmjena u trošarinskom sustavu.

Rastu i cijene plinskog ulja, ali potrošači novo poskupljenje 'ne bi trebali ni osjetiti'

Vlada je danas prihvatila povećanje cijena na plinsko ulje za 9,65 lipa po litri. Posljedica je to izmjena Uredbe o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin. Prema riječima ministra financija Slavka Linića, kako na svjetskom tržištu trenutno padaju cijene, potrošači novo poskupljenje ovog energenta ne bi trebali ni osjetiti.

TDR: Zaprepašteni smo izjavama ministra Linića

U rovinjskoj tvornici duhana TDR zaprepašteni su izjavama i tonom izjava ministra financija Slavka Linića koji je na današnjoj sjednici Vlade, s koje su Saboru upućene izmjene Zakona o trošarinama, oštro kritizirao proizvođače cigareta.

"Zaprepašteni smo izjavom. Ovo je gruba uvreda svih koji rade u duhanskoj industriji", izjavio je novinarima Predrag Grubić, voditelj korporativnih komunikacija Adris grupe, u čijem je sastavu TDR, komentirajući izjave ministra financija, a posebno, kako kaže, ton tih izjava.

Linić je na sjednici Vlade istaknuo kako je osnovna ideja izmjena Zakona o trošarinama onemogućavanje proizvođača u stvaranju špekulativnih zaliha i izbjegavanja plaćanja trošarina, a duhansku je industriju optužio da su u dosadašnjim promjenama trošarina potkradali državni proračun.

Proizvođači su, kako je rekao, prilikom zadnja dva dizanja trošarina, doslovce dan prije Vladine odluke, zahvaljujući informacijama do kojih su došli, potpuno ispraznili zalihe trošarinskih markica sa starim trošarinama. Potom bi cigarete prodavali po starim cijenama, što nije smetalo kupcima, ali trpio je državni proračun.

Linić je to potkrijepio podatkom da je rast prihoda od trošarina u prvih pet i pol mjeseci ove godine iznosio 37 posto, umjesto planiranih 46 posto. U isto vrijeme, dodaje, rasli su profiti proizvođača cigareta.

"Jednostavno su nam preko noći ispraznili markice da bi zaradili i u biti su pokrali državni proračun. Da bismo to spriječili, potpuno smo zabranili izdavanje markica zadnja tri mjeseca, a u međuvremenu je prije dva tjedna uslijedilo povećanje trošarina, pa nas nisu pokrali kao prethodni put", rekao je Linić.

Premijer Zoran Milanović upitao je radi li se o kažnjivom ponašanju ili lukavstvu proizvođača cigareta, a kad mu je Linić odgovorio da je riječ o ovom drugom, upozorio je da onda treba birati riječi. Bili su lukavi, brži, sad ćemo mi biti brži, kazao je Milanović.

Po neslužbenim informacijama iz Ministarstva financija, zbog makinacija proizvođača s trošarinskim markicama, proračun je izgubio približno sto milijuna kuna kod svake izmjene trošarina, a iz resornog ministarstva najavili su i pojačanje inspekcijskog nadzora zaliha cigareta.

Prema prijedlogu izmjena Zakona, trošarinske markice više na sebi neće imati cijenu, nego će biti bez nje, a proizvođačima bi se uvela obveza da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima.

Tako bi se, bez obzira kada su za cigarete preuzete markice, plaćala nova trošarina istog dana kad se ona i počne primjenjivati. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12