150 KVADRATA RAZLIČITIH STILOVA

Uređenje obiteljskog doma na tri etaže

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Danas vam donosimo od svega pomalo. Mješavinu različitih stilova, želja i detalja. Ali to nije sve. Sve to se nalazi u jednom jedinom stanu.

Projektni zadatak je bio veoma jasan – transformirati prazne bijele zidove i sive podove u moderan dom za mladu zagrebačku obitelj. Na tri etaže i 150 metara kvadratnih poigrali smo se s tlocrtnim rješenjem kako bi došli do što logičnijeg i funkcionalnijeg rasporeda koji zadovoljava sve želje, snove i potrebe naših klijenata.

Podrum i potkrovlje nisu primarni dio trenutnog projektnog zadatka te će oni vlastitu transformaciju doživjeti u nešto kasnijoj fazi. Podrumska etaža sa svih svojih 50 kvadrata jedva čeka postati prostrano malo carstvo za „sve pomalo“ – multimedijalnu sobu, teretanu, ostavu i vešeraj, dok je tavanskih 40 kvadrata rezervirano za 3 buduće dječje spavaće sobe i zajedničku kupaonicu.



Središnji dio kuće predstavlja otvoreni, dnevni prostor smješten u prizemlju, ujedno i samo srce našeg današnjeg projekta. Njegovih 60 kvadrata vam s velikim zadovoljstvom i nestrpljenjem želimo predstaviti.

Tlocrtno smo ga podijelili na roditeljsku zonu za spavanje te onu za uživanje u kuhanju, blagovanju i opuštanju.

Stilski ga pak nismo htjeli dijeliti. U dogovoru s investitorima veoma rado smo se pozabavili s tzv. eklektičnim pristupom unutarnjem uređenju. Drugim riječima, zaigrali smo interijersku igru s „ubaciti od svega pomalo“ stilom i dobili zaista zanimljiv rezultat.

Spoj modernog namještaja i klasičnih detalja, igra punih i praznih zidova, naglašena rasvjeta, kombinacije različitih materijala i tekstura, puno zanimljivih trenutaka, dekora i oblika, te, povrh svega toga, obilje spajanja nespojivog.


Drvo, metal, beton, opeka i tekstil su u ovom stanu našli formulu za savršen suživot. Snažni i naglašeni godovi drvenih komada namještaja se vješto suprotstavljaju sivim tonovima zidova, dok su viseća stropna i naglašena podna rasvjeta zaigrala zanimljiv igrokaz svjetla i sjene.

Moderan sivi kauč je našao zajednički jezik s nešto klasičnijim bijelim „lounge“ stolicama, utjecaj naglašenog blagovaonskog stola se odražava u donjim, drvenim kuhinjskim frontama, dok je sama kuhinja pokušala biti kompletno bijela, minimalistička i jednostavna, sve dok je dašak industrijskog dizajna nije opkolio i osvojio svojim šarmom.


Iako ovaj interijer obiluje kontrastima, detaljima i teksturama, svakako smo htjeli zadržati naglasak na što ugodnijem, prozračnijem i ponajviše toplom obiteljskom dnevnom prostoru. Takva tema se proširila i na roditeljsku spavaću sobu s kupaonicom te WC za goste, kojima dominira pozitivno sivilo. Da nije sve tako sivo pobrinuli su se topli drveni elementi poput seljačkog poda u spavaćoj sobi ili pak kupaonskog ormarića, drvenog ogledala u WC-u te tamnih tonova drvenih vrata.




Otvorenim unutrašnjim metalnim stubištem sa stepenicama što imitiraju betonske ploče prizemlje je direktno povezano sa gornjom, tavanskom i donjom, podrumskom etažom, za koje jedva čekamo odabrati od svega pomalo.

Nije jednostavno odlučiti se za jedan stil uređenja. Često uređenju pristupamo u paru ili kao obitelj. Pomiriti sve želje, stilove i zamisli nije lako, no zasigurno je veliko zadovoljstvo to postići.

Šareno ili crno-bijelo? Možda pak ići s mnogo nijansi sive? Parket, pločice, laminat, epoksi smola? Drvo, imitacija drva, beton? Cigla? Obični bijeli zidovi? Moderno, klasično, naklonjeno minimalizmu ili kreativnom (ne)redu?

Pitanja nije mnogo, pitanja je beskonačno mnogo. Isto toliko je i odgovora.

U trenucima kada jednostavno ne možemo ili ne želimo pronaći samo jedan odgovor u nizu opcija i samo jedan stil uređenja u moru različitih ideja za naš novi dom, uvijek možemo uzeti nekoliko njih i spojiti ih u nešto novo, posebno i drugačije.



Upravo se to dogodilo našoj današnjoj interijerskoj avanturi. Uzeli smo „svašta nešto“ i „od svega pomalo“ kako bi dobili „ono nešto“ što će uljepšati obiteljski život ovome domu.

Dok se u našem šarolikom arhitektonskom pogonu marljivo sprema svašta nešto novo, mi vam sa zadovoljstvom i ovaj tjedan dajemo „ono nešto“ što već tradicionalno šaljemo – što drugo no pozdrave s Ribnjaka. Za svakoga pomalo.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:44