NOVI DIZAJN

FOTO: OVAKO ĆE IZGLEDATI VAŠA KUHINJA 2020. Uzgajat će povrće, kompostirati otpad, naručivati dostavu...

Hi-tech kuhinje opsjednute su ekologijom i održivošću

Dizajneri danas rade koncepte za kuhinje koje će se proizvoditi tek 2016., a na tržište doći malo poslije toga, korporativni ciklus industrijskog dizajna je dvije do tri godine. U General Electricu upravo testiraju novi koncept hi-tech kuhinje opsjednute ekologijom i održivošću.

Na njemu radi nekoliko timova sa različitim zadacima i koriste cijeli niz inovacija o kojima su specijalizirani mediji već izvještavali. Glavni dizajner GE-a Lou Lenzi svojim je ljudima rekao da ne razmišljaju samo o namještaju i uređajima, već da se usredotoče na ljude. Tako su razvijeni koncepti kuhinja za parove be djece, za jako mlade, za tech freakove ili za ljude koji žive u još urbanim sredinama koje se nanovo definiraju, poput Detroita.

Lenzi je primijetio da kuhinje nekako nestaju iz suvremenog života, sve su manje i izoliranije od ostatka doma, bez obzira na to jesu li otvorene ili zatvorene prema životnom prostoru.

U GE su ih odlučili uključiti u cijeli čovjekov život, ispitati može li se kuhati i montirati film, chatati i igrati u istom prostoru, hladnjak biti dio sistema koji prati kako se hrana troši i javlj ašto treba kupiti, sugerira recepte prema namirnicama koje treba potrošiti jer im ističe rok, naručuje dostavu, može li se nekako pomoću kuhinje uspostaviti bolji, osobniji odnos s lokalnim dobavljačima i trgovcima, kontaktirati ih dok sastavljate liste za kupovinu, može li se u istom prostoru hrana obrađivati, kompostirati i reciklirati u malom kuhinjskom vrtu.

Jedan od najjačih koncepata je kuhinja povezana u jedinstveni sustav kojemu je centrala kuhinjski otok koji koordinira elektronsku pećnicu, perilicu posuđa, hladnjak, ladicu za kompsotiranje, lampe i uređaje za navodnjavanje vrta i, zašto ne, 3D printer na kojem ćete moći isprintati kakvu god trebate plastičnu posudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42