PAO REJTING VLADE

ISTRAŽIVANJE Kolika je potpora građana: HNS-u dosad najgori rejting, a Karamarko gubi i svoje birače

 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je u rujnu stigla jedna od najboljih vijesti za vladajuću koaliciju - očuvan je kreditni rejting - rejting Vlade ipak je pao. Potezima Vlade nezadovoljno je 58 posto građana, a zadovoljno njih manje od trećine - 31 posto.

Pokazalo je to redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos puls koje objavljuje Nova TV. Utjeha bi vladajućima mogla biti to što najveća stranka koalicije pomalo vraća potporu građana. HNS ne stoji najgore dosad. A Zoran Milanović rujan završava sa 44 posto potpore, što mu je od dolaska na vlast najlošiji osobni rejting.

Nakon što je SDP četiri mjeseca zaredom bilježio pad rejtinga, u rujnu su opet stigle bolje vijesti. Stranka Zorana Milanovića ima potporu 28 posto građana. Toliko su imali i prije točno godinu dana, kada su krenuli u predizbornu kampanju radi osvajanja vlast. Ali zato njegov strateški partner HNS ima samo 1,8 posto potpore, što je najgori rejting otkada postoji.

Dobrih vijesti i dalje nema ni za najveću oporbenu stranku HDZ jer je stranka koju je Tomislav Karamarko preuzeo krajem svibnja i dalje na niskih 21 posto potpore. Kao u srpnju i kolovozu. Karamarko ima još jedan problem - pada mu potpora koja je danas na 23 posto, a loše stoji i među vlastitim biračima jer ga podržava njih 56 posto. Devet posto manje nego prije mjesec dana. On je kod birača SDP-a manje popularan nego Milanović kod HDZ-ovaca. Karamarka voli 13 posto SDP-ovih birača.

Listu najpopularnijih političara i dalje suvereno drži predsjednik Josipović sa 76 posto potpore.

Loše ocjene za vanjsku politiku Vlade

Vlada se opet vratila na rejting iz srpnja, nakon kratkotrajnog oporavka prošli mjesec. Iako je Vlada najbolje ocjene građana dobivala za vanjsku politiku u rujnu, upravo u tome doživljava najveći pad - za 7 posto. A najlošije stoji po pitanju javnih financija i proračuna s potporom od 23 posto.

Nema promjena u potpori Vladi za smjer kojim ide Hrvatska - 66 posto građana misli da idemo u lošem smjeru, a 24 posto da idemo u dobrom. Ne čudi stoga ni dvojka kojom su građani u rujnu ocijenili Vladu. U kolovozu su dobili trojku. U padu je i predsjednik Ivo Josipović s ocjenom 3,37, a u kolovozu je imao četvorku. No on je ipak ostao najpopularniji političar u zemlji. Postojani su Laburisti jer već treći mjesec zaredom imaju 9,7 posto potpore, što im je drugi najbolji rezultat u ovoj godini. Nakon Josipovića, Dragutin Lesar i Ivan Grubišić slijede na listi najpopularnijih političara sa 50 i 51 posto glasova. HSS je na 4 posto, a HDSSB na 3,5. Ivan Grubišić sa svojom listom na 2,7 posto. ( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:17