PROBLEM NEZAPOSLENOSTI MLADIH

Merkel: Članice EU trebaju kopirati njemački sustav strukovnih škola

Nezaposlenost je u EU najviša u 12 godina, a posebno je zabrinjavajuće što je nezaposleno i 5,6 milijuna mlađih od 25 godina
 AFP

Nezaposlenost mladih najveća je kriza s kojom je danas suočena Europa, smatra njemačka kancelarka Angela Merkel , koja je jučer u Berlinu organizirala summit europskih lidera na tu temu.

- Ne možemo imati izgubljenu generaciju - rekla je te pozvala države članice EU da pokušaju kopirati njemački sustav strukovnog obrazovanja. Riječ je o “dualnom sustavu” u kojem djeca u strukovnim školama tri dana u tjednu idu na praksu - zapravo rade - a dva dana idu u školu. Merkel ga smatra najboljim načinom da se riješi problem gotovo šest milijuna nezaposlenih mladih do 25 godina u EU, a u prilog joj idu i brojke.

Drastične razlike

Nezaposlenost je u EU najviša u 12 godina, a posebno je zabrinjavajuće što je nezaposleno i 5,6 milijuna mlađih od 25 godina, zbog čega ekonomisti upozoravaju da bi prvi put nakon Drugog svjetskog rata današnja generacija mladih mogla živjeti lošije od svojih roditelja. Njih je u EU nezaposlenih 23,5 posto, u eurozoni 24,4 posto. No te su brojke “pitome” u usporedbi s onima iz Grčke (62,5 posto), Španjolske (56,4 posto) ili Hrvatske (51,6 posto). S druge strane, najmanje je mladih nezaposleno u Njemačkoj (7,5 posto), čemu je uz sustav obrazovanja sigurno pridonijela i jaka njemačka ekonomija, a niska je i u Austriji (8 posto) i Nizozemskoj (10,6 posto).

Mreža zavoda

Gosti Angele Merkel u Berlinu - 20 šefova država i vlada među kojima su i desničar poput španjolskog premijera Mariana Rajoya i grčkog Antonisa Samarasa, i ljevičari kao što su francuski predsjednik François Hollande i talijanski premijer Enrico Letta - trebali su konkretizirati kako će EU točno u iduće dvije godine potrošiti šest milijardi eura koje je za borbu protiv nezaposlenosti mladih prošli tjedan u sklopu proračuna EU predvidjelo Europsko vijeće. U Berlinu su bili i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te ministri rada i direktori zavoda za zapošljavanje 28 članica EU koji su planirali proučiti kako najbolje organizirati mrežu zavoda za zapošljavanje.

- Naša konferencija nije o tome kako postaviti uvjete za trošenje tog novca. Riječ o razmjeni najboljih praksi i što konkretnijim razgovorima koje bi zemlje mogle uzeti u obzir idućih mjeseci kada budu planirale svoje nacionalne prioritete s Europskom komisijom o tome kako potrošiti taj novac - rekao je novinarima u Berlinu visoki njemački dužnosnik, a prenosi EU Observer.

No, njemačka opozicija tvrdi da je summit tek predizborni trik pred parlamentarne izbore u rujnu.

Dijeljenje flastera

- Sada ona kolima hitne pomoći vozi po Europi i dijeli flastere za sve rane koje je uzrokovala svojom vlastitom politikom - rekla je Andrea Nahles iz SPD-a te za Reuters rekla da je najbolji način da se smanji nezaposlenost u Europi “promjena njemačke vlade” koja je EU prisilila na štednju.

- Trend u zemljama s nezaposlenošću mladih većom od 50 posto u zemljama poput Španjolske i Grčke, ili od 40 posto poput Italije, preokrenut ćemo tek kada promijenimo općenitu ekonomsku politiku u EU. Merkel je EU podvrgnula oštrom diktatu štednje. Ona je glavna komesarka za štednju i zaboravila je da je potreban i rast i potrošnja - rekla je Nahles, inače druga osoba SPD-a.

Kancelarka koja je postala simbol omraženih mjera štednje u Europi sada se pred izbore pokušava predstaviti kao heroina nezaposlenih te je u intervjuu za pet velikih europskih dnevnih listova pokušala pokazati i svoju humanu stranu.

Ekonomske elite

- Žao mi je što su često oni koji nisu imali apsolutno ništa s pogreškama, mladi ili siromašni, ti koji danas snose većinu teškoća... Žao mi je što dio ekonomske elite ne preuzima ni malo odgovornosti za tu strašnu situaciju - rekla je Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:46