NEPOZNATO O POZNATOME

TANJUROM PO EUROPI: Naše omiljene bistre juhe!

Beč je poznat po valceru, saherici, famoznom pohanom odresku, ali i bečkoj juhi. Španjolska malo koga ostavlja ravnodušnim svojim gazpachom, dok se Ukrajina diči s borščem. Mi smo ovog puta odlučili izabrati tri favorita bistrih juha koje su pravi comfort food u nadolazećim hladnijim danima.
 Getty Images/iStockphoto

Tanjur fine mirisne juhe pravi je comfort food. Nakon napornog dana baš ništa neće prijati bolje od živopisne rapsodije od sjeckanog povrća. Oni koji se vole prisjetiti djetinjstva ili žele svojim klincima pripremiti juhu s prizvukom minulih vremena sigurno će se odlučiti za neku kombinaciju sa gris noklicama.

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Zaljubljenik juha bio je i Hipokrat koji je vjerovao da liječe. Brojni zapisi kazuju kako se morala poštivati strogo utvrđena procedura pripreme te je tako pripremljena mogla izliječiti teške bolesti. Hipokratova juha od povrća kuhala se na laganoj vatri sa što manje vode u aluminijskom posuđu, a posluživala srebrnim priborom. Ljubav prema juhama proširila se svijetom te se danas gotovo svaka država može podičiti nekom svojom autohtonom inačicom juhe. Sretna okolnost je što se ne morate otisnuti na put po svijetu da bi guštali u juhama već ih po dobrim recepturama možete imati i u toplini svog doma.

Pouring chicken soup with a soup ladle into a bowl.
Getty Images/iStockphoto

Minestrone (Italija)

Talijane, naravno, ne treba podsjećati na važnost minestronea. Oni su ga izmislili, usavršili još iz starorimske tradicije, odredili fine razlike jušne klasifikacije. Minestrina je laka bistra juhica. Potom slijedi dnevna juha, minestra. Minestrone je uvećanica, ozbiljna povrtna juha u augmentativu. Od nje se čovjek, zlu ne trebalo, može i u nedostatku glavnoga jela najesti. U minestroneu se obično nalazi neka lijepa tjestenina, ponekad čak i punjena. Simpatična tjestenina u obliku pužića zabavit će one najmlađe za stolom, potaknuti kreativce da slože ogrlicu, a one istinske gurmane razveselit će raskošan izbor povrća: mahune, krumpir, grašak, celer, mrkva i kelj garancija su prirodnog uživanja, a mi ćemo samo reći: buon appetito (dobar vam tek!).

Francuska juha (Francuska)

Vjerojatno ste nebrojebno puta u francuskim kuharicama naišli na pojmove poput consomméa ili bouillona. Bitno je znati kako se ne radi o sinonimima. Naime, consommé je inačica bistre juhe koja je dobivena od temeljca (bouillona) intenzivnog i snažnog okusa, a pročišćena je bjelanjcima koji služe kako bi se uklonila suvišna masnoća i "talog"(sitni komadići mesa i povrća).

Bouillon je dakle francuska riječ za temeljac koja dolazi od glagola "boullir" što znači ključati. Tradicionalno, bouillon označava mesni temeljac, a danas se inačice francuske juhe mogu naći u brojnim oblicima poslužene sa sitnom tjesteninom ili povrćem.

SPECIAL DOBRA HRANA                                                                        
Korcula, 220817.
Lov na divljac na otoku Korculi.
Na fotografiji: consomme, bistra juha od prepelica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Dalmatinska juha (Hrvatska)

Kakva bi to juha bila koja ne krije more pažljivo odabranih domaćih začina? Loša, naravno. Ono što dalmatinsku juhu razlikuje od bilo koje druge je njezina živopisna narančasta boja koja se dobije dodavanjem malo šalše ili "konšerve" od rajčica. Crvena boja nas prati dalje uz lešo meso i krumpir uz koje se rado poslužuje i umak od pomidora (rajčice). Najčešće se tu radi o goveđoj juhi, a omiljena je u svako godišnje doba. Obično se u nju stavlja sitnija tjestenina.

Group of people having their lunch outside on summer sunny day
Getty Images/iStockphoto

Divno je znati da ne morate pakirati kofere i rezervirati let kako biste uživali u ova tri okusa. Ne kažu uzalud svuda je lijepo, ali kod kuće je najljepše i zato ovog vikenda okupite drage ljude, pozovite ih na ručak, družite se uz tanjur dobre juhe, prepričajte događaje, zaboravite na posao i probleme i stvorite osjećaj kojeg ćete se kasnije prisjećati.

Za više informacija pogledaj na stranici Podravka juha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:39